Вітренко висловився про запуск «Північного Потоку-2»

Поділитися:

Глава «Нафтогазу» Юрій Вітренко вважає, що третя сторона не може гарантувати транзит газу через територію України. Таку думку він висловив стосовно домовленості США і Німеччини щодо «Північного потоку-2».

«Я не розумію, як Німеччина може гарантувати транзит газу по території України, якщо вона його не видобуває, не подає газ з території Росії. Теоретично це могла б гарантувати Росія, але виникає питання — яка ціна цих гарантій, тому що Україна вже мала Будапештський меморандум, на який вона розраховувала як на гарантію безпеки. Будапештський меморандум номер 2 для нас не є чимось привабливим. Чи можна вірити, якщо хтось пообіцяє за Росію? Не можна вірити навіть тому, що Росія сама пообіцяє. Ми це проходили на практиці. Я особисто вів переговори з «Газпромом» і підписував контракт на транзит. На практиці, вони приходять на переговори і кажуть: «Ми не знаємо про що ви й з ким говорили без нас»», — наголосив Вітренко.

Водночас глава «Нафтогазу» вважає, що у Вашингтоні підтримують позицію України.

«Обидві провідні партії США — і демократи, і республіканці — підтримують нашу боротьбу проти «Північного потоку-2». Вони розуміють, що це геополітичний проект і він ніколи не повинен працювати», — каже Вітренко.

Крім того він зазначив, що «Північний потік-2» залишається загрозою для України і висловив надію на те, що США введуть санкції проти Nord Stream AG і проект буде зупинений.

«Наша позиція незмінна: «Північний потік-2» — це загроза для безпеки України та всього регіону. Це не питання компенсацій, це питання регіональної безпеки, і тому ми сподіваємося, що принцип «ніяких домовленостей про Україну без України» будуть дотримані. Також «Північний потік-2» — це геополітична зброя Кремля, тому ми не зовсім розуміємо як інші країни, особливо країни-лідери західного світу можуть домовлятися про проєкт Кремля», — заявив Вітренко.

Раніше ми писали, що трубоукладач «Академік Черський» готовий до прокладання другої нитки «Північного потоку-2».

Водночас стало відомо, що запропонує Німеччина Україні після запуску «Північного потоку-2».

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу