«Випуск євробондів дорого обійдеться Україні», – економіст

Поділитися:

Україна до 15 грудня може вийти на ринок зовнішніх запозичень, обсяг запозичень може скласти $ 1 млрд. Про це заявили в Кабміні.

Там впевнені, що якщо уряд України не знає дату приїзду місії МВФ і дату надання траншу, то бридж-кредити (короткострокові кредити до моменту отримання грошей) – це цілком робочий інструмент.

Крім того, залишається можливість до 15 грудня вийти на ринок зовнішніх запозичень. Це теж будуть короткі позики, до півроку.

В уряді уточнили, що до кінця року також заплановано кілька аукціонів з розміщення облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП). Але такі кошти будуть на 10 – 13 відсотків дорожче коштувати Україні, ніж кошти Міжнародного валютного фонду.

У Кабміні розраховують, що в цілому обсяги запозичень до кінця року можуть скласти 50-60 млрд грн і близько $ 1 млрд.

Уряд зазначає, що здатен забезпечити фінансування бюджетних витрат без отримання кредиту МВФ в цьому році.

Наскільки Кабінет міністрів має рацію? Коментує економіст Олексій Кущ.

«Зараз на зовнішньому ринку ми дійсно можемо позичати гроші тільки дуже дорого, – констатує економіст. – Тобто нам встановлять ставку близько 7 відсотків річних і навіть вище. Для держави рівня розвитку України така ставка неймовірно висока.

І це в той час, коли інші країни, які теж перебувають в групі країн, що розвиваються, позичають кошти усього під 1-2 відсотки.

Тобто Україна переплачує в кілька разів за короткострокові позики».

Так який же висновок? Виходить, що випуск цінних паперів (євробондів) під короткострокові позики нашій країні не по кишені. І в підсумку без траншу міжнародного спонсора нам все одно не обійтися. Зокрема, на сьогоднішньому рівні розвитку країни.

Нагадаємо, на початку вересня в Міністерстві фінансів України повідомили, що країна виплатила єврооблігації на 2,1 мільярда доларів.

Також раніше ми інформували про те, що 25 серпня Мінфін продав облігації внутрішньої державної позики майже на 900 млн гривень.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу