«В Україні зараз є критична необхідність будівництва сховища відпрацьованого ядерного палива» – експерт

Поділитися:

НАЕК “Енергоатом” звинуватили у тому, що він блокує будівництво Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП) в інтересах Кремля. Незалежний експерт з ядерної енергетики Ольга Кошарна пояснює, що проект будівництва ЦСВЯП для трьох українських АЕС (Рівненської, Хмельницької та Южно-Української) намагаються реалізувати з 2004 року. При чому, технологія будівництва і виконавець були обрані протягом перших п’яти років.

У грудні 2019 року, на момент звільнення з поста президента НАЕК “Енергоатом” Юрія Недашковського, готовність будівельних конструкцій на майданчику ЦСВЯП становила 97%, а введення в експлуатацію першої черги планувалося на жовтень 2020 року. Але ЦСВЯП в Україні так і не побудували, через опір російського лобі

Все відпрацьоване паливо українських АЕС за винятком Запорізької АЕС, яка з 2001 року експлуатує сухе сховище відпрацьованого палива на своєму майданчику, вивозиться для переробки в РФ з умовою повернення в Україну осклованих високоактивних радіоактивних відходів. Ця “послуга” коштує компанії і країні близько 200 млн дол. в рік.

Є ще один аспект, який відверто дратує РФ – диверсифікація поставок ядерного палива на українські АЕС. За словами Кошарної, за останні 15 років американська компанія Westinghouse отримала неабияку частку українського ринку, і планує витісняти російський ТВЕЛ далі. І єдиною технічною перешкодою для цього може стати саме відсутність в Україні Централізованого сховища відпрацьованого палива.

Свою думку з цієї теми в ефірі Першого Ділового телеканалу висловила Анна Сулима – експерт «Ліги антітрасту».

За її словами, в 2017 році було розпочато тендер на будівництво ЦСВЯП, і зараз він ще триває, хоч і минуло 3 роки.

«За офіційною інформацією, в первісному тендері не були передбачені всі обсяги робіт, які необхідно виконати. Кошторис була складена не в повному обсязі і не в повній необхідності, які відповідають сьогоднішнім вимогам. Тому було оголошено ще 2 тендери. Один не відбувся, а другий зараз в процесі роботи. Він передбачає виконання завершальній будівельних робіт, сума тендеру 650 млн грн », – говорить вона.

В Енергоатомі оголосили, що закінчать будівельні роботи до 1 жовтня 2020 року, але вже кінець вересня, а кінця робіт і не видно, чому так відбувається?

Експерт на це каже, що проблема полягає в тому, що зараз йде тендер, він йде в відповідності з усіма нормами закону, але проблема полягає в тому, що це вже другий тендер на виконання завершальній будівельних робіт.

«Як вже було сказано, що перший тендер не відбувся, тому що Антимонопольний комітет ухвалив скасувати закупівлі. Так як всі учасники не відповідали кваліфікаційним вимогам. Ще раз уточню, що учасники не відповідали не технічним вимоги, а саме кваліфікаційним, в зв’язку з чим був оголошений новий тендер. Тендер був оголошений 7 серпня. На даний момент замовник розглядає тендерні пропозиції учасників. Вони зараз все в статусі «Чекає розгляду». Обсяг документації дуже суттєвий і замовнику необхідно час на розгляд всіх пропозицій. Говорити про те, що роботи будуть закінчені в жовтні, вже не реально », – каже фахівець, додавши, що на 80% вона впевнена в тому, що знову будуть скарги до Антимонопольного комітету, на результати розгляду. Терміни знову почнуть затягуватися, так як одна скарга розглядається від 10 до 20 робочих днів.

Нагадаємо, що Україна платить від 150 до 200 мільйонів доларів Російської Федерації за зберігання відпрацьованого ядерного палива. Така сума є щорічною.

Тим часом за 18 років в Україні було витрачено понад півтора мільярда гривень на те, щоб побудувати власне сховище в Зоні відчуження. Спочатку планувалося, що туди звозитимуть відходи з трьох українських АЕС.е

Також ми повідомляли, що державний концерн «Ядерне паливо» не виконує тих функцій, які були передбачені для нього при створенні. Саме тому найближчим часом він буде ліквідований.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу