В Україні падає обсяг тютюнових виробів

Поділитися:

Споживання тютюну в Україні скорочується: за три роки обсяги виробництва тютюнової продукції в країні впали в 1,4 рази. При цьому експорт зберігся на рівні 2017 року, а імпорт і нелегальна торгівля незрівнянно малі.

За оцінками учасників ринку, за 2019 рік виробництво сигарет в країні скоротилося на 15%, а за офіційними даними – на 18%. Прогнози на 2020 рік також залишаються невтішними. Як мінімум рівень виробництва впаде в нинішньому році ще на 6%.

Якщо 2020 рік буде сприятливим для роботи тютюнової галузі, є шанс утримати обсяги ринку на рівні 48 млрд сигарет” – вважає директор “Імперіал Тобакко” в Україні Ростислав Чернак

Причинами зниження споживання тютюнових виробів в Україні стали:

підвищення акцизу;
підвищення цін на сигарети;
активізація нелегальної торгівлі;
еміграція споживачів;
популяризація здорового способу життя.

У 2020 році до них додався ще й економічна криза викликаний пандемією.

У лютому 2020 року виробники тютюну здобули важливу колективну перемогу: президент України ветував норму закону про держрегулювання виробництва і обороту підакцизних товарів, що вводила фіксовану, антиринкову торгову націнку на тютюнові вироби. Тепер залишилося тільки переконати народних депутатів, щоб вони підтримали пропозицію президента і виключили цю антиконституційну норму із закону (законопроект №1049).

Нагадаємо, що 5 червня комітет Верховної Ради з питань здоров’я нації скасував законопроект 2813 і альтернативні проекти законів. Лада Булах і група депутатів переконані, що всі ці документи не відповідають нормам конвенції ВООЗ і не приведуть до зниження куріння серед населення. Тому вони пропонують ввести ряд обмежень і заборон в галузі виробництва і реалізації сигарет.

Раніше повідомлялося, що в Україні затверджено нові зразки марок акцизного податку для алкогольних напоїв вітчизняного та імпортного виробництва.

Вони затверджені відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 12 лютого 2020 року № 74 «Деякі питання маркування алкогольних напоїв» з 1 травня 2020 року.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу