В Мінекономіки чекають наповнення бюджету від відкриття ринку землі

Поділитися:

Перший заступник міністра аграрної політики і продовольства України повідомив, що внаслідок продажу землі українцями країна буде отримувати від угоди 1% як мито.

За його словами, на першому етапі не очікується масових продажів, тому державний бюджет поповниться орієнтовно на 500 млн грн.

Зазначається, що всі ці роки діяв мораторій на продаж землі площею понад 2 га. У зв’язку з цим ціни на землю ще не встановлені.

«‎Ціну реальну складно сказати, тому що у нас 30 років ринку не було. Але якщо ми візьмемо такий індикатив, як оренда, то оренда виросла. Якщо брати в гривні, то за 30 років – більш ніж в 20 разів. За останні 8-10 років – зросла в 10 разів. Зараз в середньому по Україні оренда становить 3-4 тис. грн., а 10 років тому це було 300-400 грн»‎, – повідомив заступник міністра.

Згідно з інформацією, на першому етапі відкривається ринок насамперед на паї. Їх розміри становлять 3-7 га. Середня вартість паю буде приблизно 200 тисяч гривень.

Водночас великих надходжень до державного бюджету не очікується.

«‎До держбюджету взагалі гроші не підуть. Це ж приватна власність. Це гроші одних людей будуть надходити іншим. І там тільки 1% збір, мито, ну, це копійки. Ми оцінюємо, що не більше, ніж 1 млн га буде продано в перший період. Масового продажу не буде»‎, – пояснив заступник міністра.

Нагадаємо, що раніше українцям розповіли про необхідні документи для купівлі-продажу землі.

Також ми писали, що у Мінагрополітики відкриють дані про продаж землі.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу