Уряд залучив 2,6 млрд доларів кредитів за тиждень

Кредиты
Поділитися:

За останній тиждень, який закінчується, українська влада залучила 2,6 мільярда доларів кредитних коштів. Стан з виконанням державного бюджету поточного року настільки поганий, що навіть задля часткового затикання бюджетної діри грошей потрібно багато. Ось і довелося української влади просити кредити, де тільки давали.

Зокрема за рахунок недоторканності керівника Національного антикорупційного бюро Артема Ситника європейці отримали 100-відсоткові гарантії, але навряд чи обмежилися лише цим. Наприклад, дивним виглядає збіг по термінах перерахування траншу і програшу України в суперечці з ЄС про мораторій на експорт необробленої деревини. Програшу, який тепер навряд чи буде оскаржений українською стороною.

Взагалі-то, постачання українського лісу до Європи й не думали припинятися під час дії мораторію: ліс їхав під виглядом дров, на вивезення яких мораторій не поширювався. Європейці при цьому закривали очі на явну фальсифікацію документів і приймали у себе «дрова» вже як необроблену деревину. Тепер же бізнес, який погане тхне, легалізували, що, втім, ніяк не допоможе поліським і карпатським лісам, які нещадно вирубують.

Ще 600 мільйонів доларів вдалося залучити шляхом додаткового розміщення євробондів на комерційному ринку під 6,2 відсотка річних. Міністерство фінансів знайшло в цьому привід для хизування, оголосивши нові запозичення найдешевшими запозиченнями в доларах на комерційному ринку в історії України.

Ще 300 мільйонів доларів вдалося взяти у Світового банку на подолання наслідків пандемії COVID-19. Формально ці гроші повинні піти на фінансування програми гарантованого мінімального доходу на Україні, щоб за межею бідності додатково не опинився ще один мільйон українських громадян. Фактично ці гроші підуть на виплати деяким категоріям громадян, які постраждали від карантинних обмежень, перш за все – представникам малого бізнесу.

Ще 16 мільярдів гривень українське Міністерство фінансів минулого тижня зайняло на внутрішньому ринку. В основному під виплати за раніше взятими внутрішніми позиками.

В результаті вдалося зібрати 2,6 мільярда доларів – всього за тиждень. Україна вже досить давно живе від кредиту до кредиту, але таких тижневих темпів залучення позик не було вже років п’ять. Після нових залучень розмір українського державного боргу з урахуванням гарантованих державою кредитів впритул наблизився до 2,5 трильйона гривень.

Нагадаємо, у 2021 році Україна повинна буде внести понад 5 млрд доларів за своїми борговими зобов’язаннями.

Також раніше ми написали про те, що Україна отримала нагороду за управління держборгом.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу