Уряд заборгував «зеленим енергетикам» близько 1 млрд. доларів

Поділитися:

Україна заборгувала виробникам “зеленої” енергетики майже $ 1 млрд. Щоб покрити заборгованість, Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, підвищила тариф на передачу електроенергії, сказано в публікації.

Регулятор повинен був вирішити, в чию кишеню залізти, щоб почати покривати заборгованість, наростаючу як сніжний ком через астрономічно високих” зелених “тарифів і інтенсивного виробництва електроенергії сонця в літній період. Вирішили, що допомагати” зеленим “буде вся країна – регулятор підвищив вартість передачі електроенергії магістральної компанією “Укренерго”. Правда, всього на половину. підняти вище не вистачило голосів. цей захід не вирішує проблему. Щоб вийти в нуль, цю вартість передачі електроенергії треба підняти не на 50%, а в чотири рази. Різницю поклали на державу, яка повинна буде взяти кредити для погашення зростаючого кожен день боргу по “зеленій” енергетиці “, – пояснюють експерти.

Деякі фахівці заявляють, що таке рішення прийнято для Рената Ахметова. Адже в українську “енергетику майбутнього” вклали свої гроші багато європейські інвестори. Але Ахметов виявився спритнішим інших.

Він мав інсайдерську інформацію про те, що високий тариф буде тільки для станцій, побудованих до кінця 2019 року. І у нього був надлишок ліквідності, який він накопичив за часів правління колишнього президента Порошенко і дії схеми” Роттердам плюс “, по якій антикорупційне бюро вже вручило шість підозр “, – відзначають фахівці.

Відомо, що Ахметов контролює 25% ринку відновлюваної енергетики.

Раніше повідомлялося, що незабаром український ринок відновлюваної енергетики перейде з «зелених тарифів» на «зелені аукціони», що обіцяє країні зниження цін за якими держава оплачує зелену електроенергію. Про це йдеться в положеннях закону № 3658, який Рада розглядала від 19 червня.

Нагадаємо, що на початку березня 2020 року в Carbon Tracker Initiative повідомили, що більшість регіонів світу переходить на «зелені» електростанції, так як будувати їх виявилося вигідніше. За даними аналітичного відділу British Petroleum в 2019 році «зелені» джерела виробили більше електрики, ніж АЕС.

 

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу