У квітні в Україні стабілізували ціну на гречку — крупу, по якій можна відзначати прихід кризи. Зокрема, протягом квітня вартість кілограма гречки знизилася приблизно на 0,4% і на початок травня середня ціна — близько 40 гривень за кілограм крупи. Такі дані оприлюднили в Мінекономрозвитку України.
Серед причин, які дозволили стабілізувати ціну, в міністерстві назвали новий напрямок державної підтримки аграріїв, який ввели вже у 2021 році. Стимулюючи виробництво гречки, держава сприяє не тільки зниженню вартості, але також і поліпшенню продовольчої безпеки в цілому. Програма була націлена й на підвищення доступності цього незамінного для українців продукту широкому колу населення.
Раніше повідомлялося, що експерти прогнозують зростання цін на продукти харчування. В першу чергу виробники продуктів харчування відзначають зміни у сфері логістики, причому в погану сторону. Також криза торкнулася і ринка праці.
Ми писали й про те, що за період карантину, який був оголошений в березні 2020 року, українці стали набагато менше витрачати на продукти харчування. Загалом громадяни навчилися економніше харчуватися і менше викидати їжі.