«Укроборонпром створили для викачування грошей», — експерт

Поділитися:

Державний концерн «Укроборонпром» припинить своє існування у 2021 році. Замість концерну будуть створені нові холдингові компанії. Про це заявив новий директор «Укроборонпрому» Юрій Гусєв.

За його словами, замість концерну буде створено холдинг «Оборонні системи України». В оборонному комплексі сподіваються, що нова структура буде працювати за принципами корпоративного управління, прозорості, щоб забезпечити уникнення будь-яких корупційних чи інших ризиків.

У новий холдинг увійдуть компанії, які будуть займатися авіаремонтом, бронетехнікою, високоточним озброєнням, боєприпасами, радарними і морськими системами. Також планують створити холдинг, який буде займатися авіабудуванням, аерокосмічними компонентами та космічними системами.

Олег Стариков, експерт з питань оборони та безпеки, говорить про конфлікт так:

«Не може бути конфлікту між підрядною організацією і міністерством. «Укроборонпром» створили у 2012 році, але тоді крали на прибутках, а зараз — на збитках».

На цю мить кошти з підприємств вимиваються, йдуть на підвищення зарплат і всякі премії. Самі гроші заробляють держпідприємства — заводи, КБ та інші, а «Укроборонпром», за словами експерта, не більше ніж так звана прокладка, де «збирають данину» з працюючих підприємств. У підсумку в концерні ніхто ні за що не відповідає, ніхто не працює. Але поправити свій матеріальний стан там можна, як запевняє експерт.

«Не дивлячись на заяви президента про реформу, яка прозвучала 6 місяців тому, нічого поки не відбувається. У команді президента ніхто не розуміє, що треба робити … У підсумку, туди поставили якихось реформаторів, вони некомпетентні», — акцентує увагу експерт.

Вони рік просиділи, найняли фірму для аудиту — там нічого не зрозуміло. За словами експерта, аудит займає понад 130 листів, але зиску від нього мало. А призначення Гусєва — дивне саме по собі.

При цьому, як вважає Олег Стариков, каталізатором такого менеджменту і призначення послужив той факт, що ВСУ можуть залишитися без номенклатури, без того, що необхідно. Простіше кажучи, без техніки, озброєння, боєприпасів.

На цьому тлі відбувалися обшуки в «Укроборонпрому». Але це ж не секрет, що у нас усюди є корупція. А найбільший корупційний орган, за словами гостя програми, — ВРУ. А «Укроборонпром» всього лише починає шукати лазівки…

Більше цікавої та докладної інформації про ситуацію, яка зараз склалася навколо державного концерну, Олег Стариков розповів в ефірі «Першого Ділового».

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу