Українцям розповіли про нововведення у законодавстві у 2022 році

Поділитися:

Податкова амністія, Дія Сіті, касові апарати для підприємців, закон про олігархів і так званий ресурсний законопроект. Минулий рік був багатим на законодавчі зміни які вплинуть на людей та бізнес у 2022-му. Про це інформує телеканал «Перший Діловий».

Найбільш комплексними та всеохопними стали податкові зміни, більш відомі як ресурсний законопроект 5600, який випливає з антиолігархічного пакету, проте впливає не на всіх. Цей документ став одним із найскандальніших у минулому році – 7 альтернативних законопроектів, понад 11 тисяч правок.

Відповідно до змін, тепер податківці мають можливість направляти платникам податків необгрунтовані запити про отримання інформації та документів. В разі ненадання відповіді на запит податківців протягом 15-ти робочих днів підприємця можуть позапланово перевірити. Відтепер обидві сторони матимуть право відкрито знімати на відео та записувати аудіо під час проведення перевірки. Це дасть змогу використовувати платникам податків і податківцям ці матеріали під час висновків контролюючих органів. Також податківці мають право звертатися до суду для встановлення тимчасового обмеження на виїзд особи за кордон, якщо вона є боржником і не сплачує податки. А великі платники податків зможуть зменшувати фінансовий результат не більш ніж 50% непогашеної суми від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих звітних років.

Також законопроект вніс корективи у ставки податку на доходи українців від продажу нерухомості. Відтак, після продажу третьої та наступних квартир або будинків протягом року податок буде складати не 5, а 18%. Також змінилися ставки за податками на промислові викиди СО2 – з десяти до тридцяти гривень за тонну викидів. До того ж не менше 70% сплачених коштів будуть йти на заходи декарбонізації у певних галузях.

Нагадаємо, для українців хочуть запровадити новий податок, якщо громадяни не зможуть підтвердити походження своїх доходів.

Також ми писали, що громадян України не можна змусити платити податки заднім числом, оскільки, за словами юристів, ці дії є абсолютно неправомірними.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу