«Українці значно менше цікавляться покупкою житла: за рік попит упав на 30-40%» – експерт

Поділитися:

В Україні зросли стрімко ціни і на ринку житла. За підрахунками експертів, з грудня минулого року по листопад поточного року середня вартість житла у столиці додала 20%.

За даними одного з порталів пропозиції нерухомості, по країні на вторинному ринку житла підвищились ціни у середньому на 20%, на первинному – на 30%. Ціни, при цьому, зростали нерівномірно. Найбільше – у мегаполісах, найменше – в невеличких містах.

Найдорожча нерухомість – у Києві, у середньому 1 кв. м. коштує близько 39 тисяч гривень.

Наразі ж, за словами, експертів, спостерігається цінове затишшя.

Про ціни на нерухомість в Україні в студії телеканалу «Перший Діловий» говорили з експертом в компанії Smart Realty Віталієм Шокалом.

«Так, ціни на ринку нерухомості дійсно зупинилися. Я думаю, що основні причини, чому так відбувається, це, по-перше, нагнітання ситуації з Росією, інформаційний такий тиск через новини, що можлива якась війна в Україні. І, скажімо, це тисне. Політична нестабільність. Я думаю, що введення червоної зони теж повпливало, тому що це не такий карантин, як був раніше. Люди вже трохи звикли до таких обмежень. З іншої сторони – не всі були вакциновані, не всі могли скористатися транспортом, і плюс – статистика, яка йшла в новинах, що люди хворіють, і багато помирає – я думаю, це теж такий психологічний тиск. І в таких незрозумілих обставинах люди, як правило, гроші в них є на покупку житла, та вони притримують», – зазначив він.

Фахівець розповів, що через це в Україні цього року суттєво знизився попит на купівлю нерухомості.

«Тому ми відразу відчули на ринку, що попит знизився, переглядів квартир стало менше, угод стало менше. По відчуттям, по статистиці нашій, мабуть, відсотків на 30-40 зараз відчувається зниження попиту у порівнянні з попереднім періодом. У грудні 2020 року, звичайно, було активніше. Взагалі – грудень – найбільш активний період на купівлю житла. Я таких груднів не пам’ятаю, щоб були неактивні», – наголосив експерт.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу