Українці недоїдають м’яса і риби. Наприклад, м’яса з норми в 80 кілограмів на рік, люди з’їдають лише 53 кілограми. Що стосується риби, то при нормі 20 кілограм, з’їдається 13.
Разом з тим громадяни України виконують норму по хлібу і макаронних виробах – 100 кілограмів. При цьому, по картоплі йде навіть перевиконання плану на 6 кілограм. А ось фруктів люди недоїдають, при нормі 90 кілограм, українці з’їдають всього 60 кілограмів на рік.
Тенденція по фруктам пов’язана з ціновою політикою на ці продукти. Черешню продають по 100 гривень за кілограм, малину, чорницю та смородину по 100 гривень. Лохина продається по 230 гривень за кілограм.
Овочі теж не зовсім радіють своїми цінами. Помідори – по 40-70 гривень за кілограм, огірки по 20 гривень, хоча в минулому році, ціна була по 10-12 гривень за кілограм. Той же картоплю продають по 30 гривень за кілограм, при цьому, сьогодні ціна на картоплю в Україні в 2,5 рази вища, ніж в Польщі.
Нещодавно ми писали, що за даними Державної служби статистики, в Україні істотно подешевшали овочі «борщового набору» в порівнянні з 2019 роком. Так, картопля на ринках країни продають до 16,06 гривень за кілограм, що на 7 відсотка дешевше, ніж в минулому році. Цибуля ріпчаста знизилася в ціні на 33,2 відсотка. Зараз вона продається за 12,51 гривень за кілограм.
Також ми повідомляли, що в світовому рейтингу по виробництву черешні Україна займає другу позицію. Кожен сезон на українському ґрунті вирощується близько 133 тисяч тонн ягід. Однак по ефективності застосування методики захисту ягід Україна відстає від розвинених держав.