Українські землі самі виснажені в світі

Поділитися:

На сьогоднішній день розорювання земель в Україні досягла 56% території всієї країни. Це майже 80% всіх сільськогосподарських угідь в країні і найвищий показник у світі. Такі дані, як пише agronews.ua в п’ятницю, 29 травня, привів аграрний експерт Михайло Апостол. За його словами, така ситуація призводить до деградації земель.

Причому, на його думку, Україні відновити нульовий рівень деградації вже не вдасться, оскільки для відтворення одного сантиметра родючого грунту в природних умовах потрібно 300-400 років.

Ще однією небезпекою для землі експерт відзначає, той факт, що оранки провокують пилові бурі. Вітер, в такому випадку, легко зриває верхній родючий шар грунту і переносить його на сотні і навіть тисячі кілометрів.

Експерт зазначив, що тільки рослинний шар зможе зберегти вологу і захистити безцінні українські чорноземи від перетворення в пустелю.

Основне завдання, яке повинні в першу чергу почати вирішувати суспільство і влада – не допустити подальшого погіршення родючості землі. Тому що родючість – головний фактор, який впливає на ціну угіддя, – підкреслює Апостол.

Він також опублікував список найбільш розораних країн світу, в якому Україна вар на першому місці:

– Україна – 56,1%;

– Молдова – 53,7%;

– Польща – 35,7%;

– Німеччина – 34%;

– Франція – 33,5%;

– Нідерланди – 31%;

– Білорусь – 27,9%;

– Великобританія – 25,8%;

– США – 16,9%;

– Австрія – 16,4%.

Разом з тим, за даними експерта, Україна має не тільки негативні, а й позитивні досягнення – українські аграрії побили експортний рекорд.

Нагадаємо, розорювання – стан землі, який веде до ерозії. Супроводжується втратою гумусу, фосфору і мікроелементів, а також ущільненням і ускладненням структури грунтового покриву.

Раніше повідомлялося, що Українська асоціація виробників картоплі просить побудувати нові сховища для картоплі.

У вівторок, 26 травня, Асоціація звернулася до Міністерства розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства з проханням створити робочу групу, щоб розробити на 2021-2024 роки механізм державної допомоги сільському господарству.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу