Україна скоротить викиди вуглецю більше, ніж наполовину

Поділитися:

У Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів заявляють про наміри взяти на себе зобов’язання зі скорочення до 2030-го року викидів парникових газів на 65% від рівня 1990 року.

Як повідомив очільник відомства Роман Абрамовський, це передбачено проектом Другого національно певного внеску до Паризької угоди (НОВ2), який уже сформовано.

За його словами, Україна готова презентувати свою кліматичну ціль та підвищені амбіції щодо скорочення шкідливих викидів.

Очікується, що такого показника у проекті планують досягнути, зокрема, завдяки зростанню до 30% генерації електроенергії із відновлюваних джерел та зменшення до 13% частки теплових станцій. Половина генерованої електроенергії залишиться за атомними станціями.

Посадовець додав, що в рамках декарбонізації енергосектору будуть згортати видобуток вугілля та поетапно закривати шахти. Частку ВДЕ у роботі ТЕЦ мають довести до щонайменше 18%, та до 30% – об’єм виробництва теплоенергії на біопаливі.

У житлово-комунальному секторі передбачена щорічна термомодернізація 1,3% житлового фонду та заходи енергоефективності.

Проект НОВ2 передбачає у промисловості щороку зростання виробництва у середньому на 4% ВВП – зростання має бути “зеленим”. Зростання частки електромобілів до 15% та розвиток низьковуглецевого громадського транспорту, залізничного і водного. У сільському господарстві планують збільшити до 3% частку органічного виробництва.

Проект розпорядження уряду про затвердження НОВ2 опублікували на сайті Мінекології для обговорення упродовж квітня.

Раніше ми повідомляли, що очільник компанії Майкрософт Білл Гейтс планує інвестувати два мільярди доларів у порятунок клімату. Йдеться про низку стартапів та проектів, спрямованих на боротьбу із глобальними кліматичними змінами.

Також раніше ми писали, що президент Сполучених Штатів Джо Байден оголосив про глобальні дії з порятунку клімату.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу