Україна ризикує залишитися без пшениці

Поділитися:

Україна ризикує залишитися без достатніх обсягів продовольчої пшениці. Про це розповіли в Асоціації «Борошномели України».

Там зазначили, що нашою країною вже експортовано близько 10 мільйонів тонн пшениці, з яких більше 9 мільйонів – продовольча. Цьогоріч у Зерновому меморандумі не розподілено обсяг продовольчої та фуражної пшениці. Зважаючи на те, що частка експорту продовольчої пшениці від загального обсягу – 95%, то країна може зіткнутися з нестачею пшениці.

В Асоціації розповіли, що минулого тижня їм відмовили у розподілі обсягу експорту на продовольчу і фуражну пшеницю. За їхньою інформацією, яку було озвучено міністерству та іншим підписантам меморандуму – цьогоріч розподіл становить: 42% – продовольча пшениця, 58% – фуражна пшениця. У Меморандумі ж пропонували відокремити від загального обсягу 45% продовольчої пшениці та 55% фуражної для встановлення граничного показника експорту тієї чи іншої пшениці, однак отримали відмову.

«Ми вже зіткнулися з тим, що пропозиція продовольчої пшениці на ринку України дуже істотно скоротилася, а різниця між цінами на продовольчу і фуражну пшеницю б’є всі рекорди. Це призведе до формування дефіциту продовольчої пшениці 2 класу. З урахуванням того, що нам потрібно 3,5 млн т пшениці 2 класу для того, щоб задовольнити потреби всіх галузей, які використовують борошно в країні, ми можемо сьогодні прогнозувати, що починаючи з січня в Україні істотно зменшиться пропозиція продовольчої пшениці», – зазначили в Асоціації.

Мірошникам доведеться додавати фуражну пшеницю у помольні партії, що погано вплине на якість хліба. Також Україна буде змушена імпортувати продовольчу пшеницю. До всього – доведеться шукати нові ринки для цього, адже з Білоруссю, звідки країна імпортувала продукцію, погіршились відносини.

Раніше ми повідомляли, що цьогоріч аграрії очікують рекордний урожай пшениці.

Також писали, що біля узбережжя Греції затонуло судно з 7 тисячами тонн української пшениці.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу