Україна на третину забезпечує себе рисом

Поділитися:

У Нацакадемії аграрних наук повідомляють, що в Україні є актуальними дослідження зі створення інноваційних рішень у рисівництві для забезпечення сталого зростання виробництва зерна рису.

Зазначається, що останні роки площі вирощування рису в країні були у межах 11,2−12,7 тис. га з незначним зниженням в останні два роки. Все – через низьку ціну імпортного рису та здорожчання ресурсів. Виробництво цієї культури в середньому за останні три роки становило 61,5 тис. тонн зерна. Експорт у 2020 році – 112,2 тис. тонн крупи рисової шліфованої. Власне виробництво крупи рисової в Україні становить близько 35%, що говорить про імпортозалежність.

В країні рис вирощується на рисових зрошувальних системах із застосуванням зрошення за типом «постійного затоплення». Водний режим має промивний характер з усіма наслідками . А це і вимивання у підґрунтові води водорозчинних сполук, у тому числі і добрив, зокрема азотних. У ґрунтах рисових чеків активно відбуваються процеси нітрифікації та денітрифікації. Це приводить до непродуктивних втрат азоту, забруднення водних джерел та збільшення викидів парникових газів.

Дослідження Інституту рису НААН свідчать, що застосування інгібіторів нітрифікації у рисівництві зменшує вилуговування нітратів на 16%, обсяги викидів оксиду азоту на 51%, а їхнє застосування у системі удобрення рису дає додатковий врожай до 1,2 т/га, або 8,4 тисячі гривень за гектар.

На українському ринку рисової крупи спостерігається відсутність ароматичних сортів вітчизняної селекції, тому в інституті розпочато роботу зі створення вітчизняних ароматичних сортів рису. З цією метою у рамках міжнародної співпраці до селекційного процесу залучено 13 зразків рису з групи Basmati, отриманих з колекції Міжнародного інституту рису. Отримано 5 гібридних популяцій, які будуть використано для наступного цільового добору.

«Подальші наукові дослідження у галузі рисівництва потребують вирішення ряду завдань. Актуальними залишаються питання щодо реалізації створених інноваційних рішень у практичній сфері рисівництва, невирішеною залишається проблема засміченості червонозерними формами насіннєвих та товарних посівів, збільшується відсоток вирощування незареєстрованих сортів іноземної селекції.

Висока імпортозалежність внаслідок втрати рисових систем та зменшення через це валового виробництва продовжує негативно впливати на рівень внутрішніх цін на продукцію рисівництва. Також залишається недостатнім рівень співпраці вчених у питаннях міжнародного співробітництва у сфері селекції та технологій, а також взаємодії з країнами-виробниками рису щодо торгівлі насінням рису.

Нагадаємо, стали відомі результати перевірок спецдозволів на користування надрами.

Нагадаємо, що дані Державної служби статистики свідчать про те, що в Україні у грудні 2021 року споживчі ціни зросли на 0,6%. Це у порівнянні із листопадом. Загалом за 2021 рік зростання цін склало 10,0%, що є максимальним показником з 2017 року (13,7%).

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу