Україна може скасувати заборону на експорт лісоматеріалів

Поділитися:

У Міністерстві розвитку економіки розробили законопроект, яким пропонують скасувати тимчасову заборону на експорт необроблених лісоматеріалів. Відповідний проєкт закону оприлюднено на сайті відомства. Він вносить зміни до закону про особливості держрегулювання діяльності суб’єктів підприємницької діяльності, що пов’язана з реалізацією і експортом лісоматеріалів.

Законопроект пропонує поширити заборону на експорт лісоматеріалів виключно рідкісних порід дерев, що занесені до Червоної книги України. Пропонують виключити положення щодо тимчасової заборони експорту лісоматеріалів необроблених і обмеження внутрішнього споживання українських лісоматеріалів необроблених.

Документ також доповнює перелік виробів із деревини, що потребують підтвердження їх походження. Задля запобігання експорту деяких виробів із деревини, одержаних із незаконно заготовленої деревини, пропонують доповнити товарними позиціями: зокрема, вугілля деревне; шпали дерев’яні для залізничних чи трамвайних колій; ящики, пакувальні корзини та діжки.

Ще пропонують удосконалити положення щодо врегулювання механізму підтвердження походження лісоматеріалів і окремих виробів із деревини під час їх реалізації за кордон у митному режимі експорту і врегулювати здійснення моніторингу внутрішнього споживання необроблених лісоматеріалів.

Вказано, що документ розробили в рамках виконання зобов’язань згідно з Угодою про асоціацію між Україною і Європейським Союзом, а також сумлінного виконання постанови Арбітражної групи у спорі щодо Угоди про асоціацію через тимчасову заборону експорту необроблених лісоматеріалів.

Нагадаємо, в Україні проведуть національну інвентаризацію лісів – уряд затвердив відповідний порядок її втілення. Відповідну інформацію планують збирати щорічно упродовж п’яти років. Шмигаль додав, що останній раз облік лісів проводили у 2011 році.

Також ми писали, що Фонд лісопромислових стартапів був створений “Лісовим Інноваційно-Аналітичним центром” за дорученням голови Держагентства лісових ресурсів України.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу