Україна і Китай змагаються за ринок меду в ЄС

Поділитися:

У Продовольчій та сільськогосподарській організації ООН (ФАО) розповіли, що український ринок меду залишається гранично залежним від поставок до Європейського Союзу. Так, частка експорту меду в ЄС з України становить понад 80%.

“Країни ЄС вважаються найбільшими в світі імпортерами меду. Близько 40% потреб споживачів в меді задовольняється за рахунок імпорту. Підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, в рамках якого почала функціонувати поглиблена і всеохоплююча зона вільної торгівлі, сприяло збільшенню країн-покупців і нарощування обсягів експорту українського меду, а відповідно і надходження валютної виручки в країну “- йдеться в повідомленні ФАО.

Відомо, що виросла частка України в імпорті меду в країни ЄС, якщо в 2013 році вона становила лише 10%, то в 2019 – понад 20%. Так, Україна стала другим постачальником меду в Європу, після Китаю.

Нагадаємо, що в цьому році бджолярі в деяких областях зібрали значно менше меду, ніж в минулому. На урожай вплинули погодні умови. Пасічники прогнозують, що через недобір меду ціни на нього зростуть. Через травневі дощі не вдалося отримати достатньої кількості ранніх медів, зараз ситуація повторюється, але вже через спеку.

«Цей рік не медоносний. Мед змогли зібрати лише професійні бджолярі, які вміють утримувати сильних бджіл і вивозять їх на медоноси », – розповідають бджолярі.

Раніше повідомлялося, що оптова ціна продажу липового меду в липні становить від 70 до 120 грн / кг, акацієвого – 80-120 грн / кг, а соняшникової – 35-40 грн / кг. При цьому ціна покупки акацієвого становить не більше 80 грн / кг, а соняшникової – в межах 30 грн / кг.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу