“У світі “зелена” енергія коштує 0,02 – 0,1$, а в Україні – 0,15$”, – експерт

Поділитися:

Про дворазове зростання зеленої енергії повідомила пресслужба НАЕК “Укренерго”, а частка ВДЕ в структурі генерації загалом зросла майже у 1,5 раза. Супутні питання та проблеми, які існують разом із розвитком “зеленої” енергетики в ефірі телеканалу “Перший Діловий” обговорили з експертом платформи ГО “Київстратпро” Маріком Джангутіновим.

“Частка “зеленої” електроенергетики у балансі виробництва електроенергії України – не більше 7%. Велика критика сьогодні за непомірне зростання тарифів на “зелену” електроенергетику. Якщо брати загальносвітову практику, то, скажімо, на сьогоднішній момент такі високорозвинені країни, як Америка і Японія – у них вартість “зеленої” електроенергетики не перевищує 10 центів. Тобто, від двох до десяти центів в середньому по світу. У нас в стратегії закладалася ціна теж у 7 центів. На сьогодні ми маємо ціну 4,5 гривні у середньому (15 центів). Це за середнім показником. А є окремі об’єкти сонячної енергетики, які до 36 центів отримують компенсації.

І ось тут, як завжди, в нашій країні можна говорити про певну схематику, про клановість, і тих, хто контролює ринок виробництва “зеленої” електроенергетики. Вони його заточили під себе. Досить потужна система пана Ахметова… контролює рівень “зелених тарифів”. Вони, природно, у лідерах з виробництва. Сонячна електроенергетика не повинна розвиватися без електронакопичувачів, акумуляторів, виробленої електроенергії. То в цьому відношенні на сьогоднішній момент структура Ахметова вже і ці потужності запустила. На скільки це буде розвиватися – ми побачимо у програмі соціального-економічного розвитку”, – зазначив експерт.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу