У світі загострилися торговельні протиріччя через карантин

Поділитися:

Пандемія COVID-19 і наступні за нею жорсткі карантинні заходи дуже сильно вдарили по постачанню населення продовольством у всіх країнах світу, до межі загострили відносини у сфері торгівлі у всіх державах. Тому основою національної політики всіх країн у світі має стати постачання населенню харчових продуктів.

Таку думку висловив в ході 5-ї ювілейної конференції з бобових культур “Ера після COVID-19” директор консалтингового агентства UkrAgroConsult Сергій Феофілов.

Як зазначив Феофілов, у всіх країнах спостерігається обвал валового внутрішнього продукту (ВВП), зростають зовнішні борги, рвуться ланцюги постачання продовольства. Головним наслідком карантину стали справжні торговельні війни між країнами. Наприклад, китайці вимагають від постачальників імпортних продуктів особливих сертифікатів, що підтверджують, що в продукції немає вірусів. У Сполучених Штатах Америки посилюється мито на товари з Європи. Китай своєю чергою ввів мито на м’ясо і ячмінь з Австралії.

Навіть у сфері перевезень з’явилися негативні зміни. Середні ціни на фрахт суден підскочили на 12 відсотків. І зараз транспортування харчових продуктів морем – найдорожче за останні 5 років. А на інформаційному полі – шквал абсурдних фейкових неправдивих новин і це теж гальмує ринок.

У такій ситуації керуючі кола більшості країн посилюють фіскальну політику, збільшують витрати з бюджету. В результаті стрімко зростають зовнішні борги.

Як вважає аналітик, ці проблеми не можна ігнорувати. Їх доведеться враховувати й при виробленні національних політик з постачання населення продовольством і при організації свого особистого підприємництва.

Нагадаємо, ще у 2018 році Сполучені Штати Америки запровадили мито в 25% на ряд китайських товарів на загальну суму в 50 млрд доларів

Також у 2019 році саміт «Великої сімки» почався на тлі загострення торгової війни між США і Китаєм.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу