У США підрахували, скільки ВВП Україна втрачає через корупцію

Поділитися:

Україна втрачає приблизно третину свого ВВП через корупцію. Про це заявив Держсекретар США Ентоні Блінкен.

«40 млрд доларів, приблизно 30% українського ВВП втрачається через корупцію. Може й більше. Це переплата за енергетику, це медобслуговування українських лікарень і шкіл, а також хабарі. Це відбивається на людях, які найменше можуть собі це дозволити», — сказав він.

Ентоні Блінкен наголосив на 5 напрямках роботи для українського уряду, із якими США можуть допомогти:

  • прийняття законів щодо Вищої ради правосуддя та Вищої кваліфікаційну комісію суддів;
  • забезпечення прозорого відбору очільників Національного антикорупційного бюро та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури на основі заслуг кандидатів;
  • прийняття законів про прозоре корпоративне управління, яке захищатиме незалежність наглядових ради, генеральних директорів і відповідатиме стандартам ОБСЄ;
  • прийняття законів щодо демілітаризації, деполітизації та масштабування СБУ із передачею боротьби з корупцією у вищих ешелонах влади іншим установам, що створені для цього.

Держсекретар США додав, що попри те, що реформи забирають час та мають противників серед олігархів, людям вони потрібні.

«Люди хочуть, щоб система працювала, щоб люди вірили в неї. Ми знаємо, що реформи забирають час. Ми знаємо, що олігархи — це потужні супротивники українців, їхні агенти роблять все можливе, щоб блокувати процес, опиратися йому, підривати зусилля для поширення демократії в Україні, але реформи мають підтримку українського народу», — підсумував Блінкен.

Нагадаємо, США вважають за необхідне доведення до суду розслідувань справ проти підозрюваних в корупції топ-чиновників України та винесення корупціонерам вироку.

Водночас у РНБО заявили про те, що ввели в дію нові санкції. На цей раз мова йде про сто громадян нашої країни, які є в списку санкцій Мінфіну США.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу