Прес-служба Національного банку України повідомила, що минулого місяця інфляція в Україні сповільнилася до 8,4% (з 8,5% в березні) через припинення зростання цін на сирі продукти харчування.
Відомо, що споживча інфляція виявилася нижче траєкторії прогнозу, опублікованої в інфляційному звіті за квітень поточного року. Однак, в результаті стійкого попиту і зростання виробничих витрат посилилося фундаментальне інфляційний тиск, що вимірюється показником базової інфляції, – до 6,3% г / г (з 5,9% г / г у березні).
Так, в квітні зазначалося стрімке – на 7,8% г / г – подорожчання послуг (громадського харчування, салонів краси, ремонту, оренди житла та інші) і палива – на 24,3% г / г.
При цьому зменшилися темпи зростання цін на непродовольчі товари – до 1,0% г / г і сирі продукти харчування – до 7,6% г / г.
Слід зазначити, що причиною падіння цін на овочі борщового набору стало збереження значних торішніх запасів. Але вартість курятини, цукор і муки все ж підвищилася через збільшення витрат і скорочення виробництва, а також з-за високих світових цін.
Крім того, НБУ очікує збереження значного інфляційного тиску протягом наступних місяців, з огляду на стійкий споживчий попит, а також високі світові ціни.
Нагадаємо, що за підсумками квітня 2021 року рівень споживчої інфляції в Україні сповільнився на 1%: до 8,4% з 8,5% в березні. Про це свідчать дані Національного банку України (НБУ).
Раніше повідомлялося, що в квітні поточного року до державної скарбниці залучили найменший за рік обсяг державних запозичень. Про це повідомив голова ради Національного банку Богдан Данилишин.