У Мінекономіки знайшли зайві гроші

Поділитися:

У Мінекономіки заявили, що знайшли 16 трильйонів доларів надлишку грошової маси. Цього разу, стверджують урядовці, справа не в друці коштів, а у допомозі під час коронакризи, передає «‎Перший Діловий»‎.

Виплати для підтримки громадян спровокували появу надлишкових коштів, а це в свою чергу впливає на прискорення інфляції і, як наслідок — зростання цін.

За словами урядовців, є класичні інструменти, як боротися з інфляцією. Зокрема, це може бути збільшення облікової ставки НБУ, або зниження податків. Але якщо знизити податки в нашій країні, це не зупине інфляцію, а лише стримає її, бо майже половина зайнятих громадян не сплачують податків або сплачують їх не у повному обсязі.

При цьому, як свідчать розрахунки фахівців, масштаби ухилення від сплати податків у нашій державі подекуди сягають 230 млрд грн, а бюджет втрачає від 94 млрд грн щороку.

Нагадаємо, Національний банк України спрогнозував рівень інфляції у 2022 році. Про це повідомив заступник голови Нацбанку. За його словами, цей показник становитиме 5%, а середня європейська ринкова ціна на газ на рік очікується на рівні 460 доларів за тисячу кубометрів.

У Верховній Раді можуть відкоригувати щойно прийнятий державний бюджет на 2022 рік. Все через інфляцію, яку поки що офіційному Києву складно приборкати. Тож, у Міністерстві фінансів вже заговорили про ймовірність перегляду кошторису, якщо рівень інфляції буде вище прогнозованого.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу