«У держави має з’явитися механізм виведення сільгоспземель із «тіні» – експерт

Поділитися:

З моменту старту ринку землі в Україні минуло кілька місяців. Попередні підсумки свідчать, що революція на земельному ринку не відбулася.

За даними Міністерства аграрної політики та продовольства, за липень–вересень зареєстровано 23,7 тис. угод із землею сільгосппризначення. Загальна площа землі, з якою проведено угоди, становить 58,5 тис. га. Це близько 0,14% усіх сільгоспземель, які є в Україні.

Регіони – лідери щодо кількості угод між приватними власниками – Кіровоградська, Харківська, Полтавська, Дніпропетровська та Херсонська області.

Кількість нотаріусів, які отримали доступ до Державного земельного кадастру, сягає майже 5,1 тис. Як запевняють представники МінАПК, нотаріуси з Держгеокадарстом працюють у штатному режимі. Нагадаємо, що після відкриття земельного ринку в липні угоди майже не проводилися, оскільки нотаріуси не мали доступу до держреєстру.

Паралельно Мінагрополітики має намір провести аудит державних земель. Дані про те, що у держвласності залишається близько 10 млн. га сільгоспземель, давно застаріли. За підрахунками міністерства, у держави залишилося лише близько 750 тис. га. Це земля Міністерства оборони, Національної Академії наук, Міністерства освіти. Крім того, близько 2,3 млн. га передано територіальним громадам у рамках децентралізації. Куди поділася решта землі, якраз і належить з’ясувати в рамках аудиту. Крім того, у міністерстві прозвітували про те, що відбулося серйозне чищення серед співробітників Держгеокадастру. Чисельність працівників відомства за останні місяці скоротилася вдвічі – до 5 тис. осіб.

В Україні за час дії заборони на продаж землі сільськогосподарського призначення було незаконно привласнено близько 5 млн га державних угідь, а всередині країни утворився тіньовий ринок обігу землі без сплати податків, офіційного працевлаштування та соціальних гарантій для людей. Про це заявив Президент Володимир Зеленський. Глава держави зазначив, що за останні 20 років з боку української влади для реалізації земельної реформи не було зроблено нічого.

Про це говорили в ефірі телеканалу «Перший Діловий» із керуючим партнером адвокатської групи Мариною Гаврилюк.

«Зараз пропонується ввести певний податок за обробку землі, навіть якщо це не ведення господарської діяльності. Планується введення близько 1400 гривень за один гектар землі. Який залежатиме від нормативно-грошової оцінки, площі та періоду перебування такої ділянки у власності певного громадянина. Тут планується встановлювати цей самий розмір, покладений на місцеву владу, і вести також контроль, облік за сплатою такого податку», – розповіла вона.

За словами експерта, зараз розподілена така функція по місцях, вона нецентралізована. Тому планується розгляд законопроекту 5600, який зараз перебуває на другому читанні у Верховній Раді.

«Він пов’язаний з тим, що держава недоотримує у бюджет від використання (ред. – земель), в тому числі, в цілях господарської діяльності. На сьогодні є дійсно проблемою тіньовий ринок сільськогосподарської землі та її використання. Наприклад, в регіоні не вигдіно сплачувати податки з такої господарської діяльності, тому що як самі аграрії середні, невеликі, вони вирущують культури, вони мають змогу продавати навіть найбільшим підприємствам, які закуповують кожного сезону цю сільськогосподарську продукцію за кошти, які не оподатковуються. І дійсно, аграрію це вигідно. Він не несе додаткових зобов’язань, він отримує чистий прибуток. Тому зараз законодавець хоче врегулювати максимально комфортно як для аграріїв це питання, так і для держави», – зазначила експерт.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу