«Ціна на електроенергію для населення – це політичний момент» – експерт

Поділитися:

Кабінет міністрів України готовий виділити 1,4 млрд грн з держбюджету-2021 на компенсацію через скасування пільгових тарифів на електроенергію тим споживачам, хто опалює помешкання електроприладами. Відповідний проект розпорядження вже підготовлений Міністерством соціальної політики.

Згідно з проектом, планується компенсувати витрати на електроенергію, використану в першому кварталі 2021 року деяким категоріям споживачів, за винятком тих, хто вже отримує житлову субсидію.

Зокрема, компенсація може нараховуватися тим громадянам, чиє житло обладнано електроопалювальними обладнанням і станом на 31 грудня 2020 року ці фірми мали право на знижену ціну на електрику. Це відноситься і до жителів сільської місцевості.

Також на компенсацію можуть розраховувати ті, хто проживає в багатоквартирних і не газифікованих будинках, в яких відсутнє або не функціонує центральне опалення. Компенсацію отримають також багатодітні, прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу.

У проекті постанови зазначено, що кошти компенсації будуть передані постачальнику послуг, і гроші будуть використані як оплата за спожиту в першому кварталі електроенергію.

Подробиці теми розповіла член експертної ради Міністерства енергетики та вугільної промисловості України Ольга Кошарна в ефірі телеканалу “Перший Діловий”.

«Ціна за електроенергію для населення – це звичайно ж завжди був політичний момент, тому що у нас дуже часто відбуваються вибори. Але я хотіла б уточнити, що зараз не НКРЕКП встановлює рівень цін для населення, а це робить Кабінет міністрів своєю постановою. Раніше це було до 1 липня 2019 року. Зараз на діяльність НКРЕКП поширюється окремий закон, який гарантує її незалежність в ухваленні рішення», – сказала фахівець.

При цьому велика частина громадян взагалі поняття не має про існування подібної структури і її повноваження.

«Згідно з соціологічним опитуванням з боку Центру Разумкова, нині більша частина українського населення навіть не знає про існування такої комісії. А ті, хто про неї знають, вважають, що комісія належним чином не захищає інтереси споживача і в тому числі населення. І це говорить багато про що», – зазначила член ради Міненерго.

Щодо цін на електроенергію для населення експерт прокоментувала, що вона складається з ціни на електроенергію, як товару, з додаткової націнки постачальника і з тарифу розподіляє компанії.

«Також враховується тариф для передачі системного оператора та ПДВ. Так ось, навіть та ціна в 1,68 гривні, яка нині є, якщо порахувати, що тариф на розподіл з 1 січня цього року буде 1,30 гривні. Далі 34 копійки за один кіловат на годину знімає «Укренерго», як системний оператор, ще 15 копійок знімають постачальники і у нас виходить, що перехресне субсидування на внутрішньому ринку існує. А у нас наразі немає конкурентного ринку, тому що з самого початку не були виконані умови для його існування. Зокрема, ліквідація того самого перехресного субсидування, коли різницю між ринковою ціною і тією ціною, за якою купує населення, компенсували за рахунок тарифу високої промисловості першого і другого класу споживання. А це досить великий обсяг – приблизно 30% виробленої електроенергії», – заявила фахівець.

Вона зазначила, що на цей час в НКРЕКП збираються ретельно перевіряти компанії, в тому числі й НАК «Енергоатом».

«З моєї точки зору, НКРЕКП нині не справляє з моніторингом ринку і його поведінки. Їх діяльність з моніторингу ринку і відносно торгаів на різних сегментах поки що слабко виражена», – сказала Кошарна.

Також вона прокоментувала недавнє призначення Юрія Вітренко на посаду в.о. міністра енергетики України.

«Я з таким же успіхом можу сказати, що це людина Коломойського і його призначення, як і призначення Буславец – викликає питання. Що він збирається робити, поки що складно сказати. Зараз він займається проблемами передачі під управління Кабінеті міністрів всіх генерацій «Укргідроенерго» і «Енергоатому». Також уряд намагається повернути під своє крило «Укренерго», – підбила підсумки експерт.

Нагадаємо, що українців попередили про можливе відключення електрики через дефіцит вугілля на вітчизняних ТЕС.

На початку опалювального сезону держава запаслася рекордно великими обсягами вугілля, однак за підсумками січня, вони швидко вичерпали себе.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу