«Центренерго» отримало гроші на закупівлю вугілля

Поділитися:

НЕК «Укренерго» виплатив ПАТ «Центренерго» близько 650 мільйонів гривень за рахунок заборгованості за роботу на БР (балансуючий ринок). Відповідно, ліквідність найбільшої компанії з виробництва електричної та теплової енергії у центральній та східній Україні покращилась.

Факт погашення частини заборгованості підтвердив член дирекції “Центренерго”. Він зазначив, що за фактом переговори про повернення боргу розпочалися у березні 2021 року та за погодженням двох сторін, «Укренерго» мало виплатити частину із загальної суми наприкінці листопада на початку грудня 2021-го. Однак зробило це раніше зазначеного терміну.

Він також додав, що це «дозволить своєчасно виконувати наші зобов’язання щодо оплати контрактів за вугілля» і всі отримані кошти у розмірі 650 мільйонів компанія направить на закупівлю вугілля, сплативши відповідно державні шахти та імпортні контракти.

«Укренерго», за словами члена дирекції «Центренерго», за балансуючим ринком ще має виплатити суму у розмірі 400 мільйонів гривень.

Тим часом, проблеми із закупівлею вугілля через дефіцит його на світовому ринку продовжуються. На порядку денному питання з логістикою, наявністю самого вугілля та постійним зростанням його вартості. Багато країн скорочують експорт палива з метою забезпечити його внутрішні запаси на власних ТЕС.

Проте, незважаючи на зниження собівартості ресурсу 37,6%, Центренерго склало адекватну торгову стратегію, що дозволило компанії напрацювати певну суму грошей.

Раніше ми писали про критичну ситуацію із накопиченням вугілля на ТЕС. На складах знаходиться вдвічі менше вугілля, ніж слід було б, згідно з планом Міненерго.

Також ми повідомляли, що «Центренерго» має намір отримати кредит на суму близько 1 млрд грн від державних банків.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу