«Тарифи на опалення та газ не адекватні по відношенню до доходів населення» – експерт

Поділитися:

Борги 98 підприємств теплоенергетики ставлять під загрозу вчасний старт опалювального сезону. Про це повідомила пресслужба НАК “Нафтогаз України”.

“Вчасний старт опалювального сезону в низці українських міст під загрозою через борги 98 виробників тепла. Такими є дані НАК «Нафтогаз України» про підприємства, які не виконують вимоги законодавства щодо мінімального рівня розрахунків для отримання газу в межах спецобов’язків (ПСО). Нафтогаз завчасно публікує перелік критичних боржників, щоб мешканці кожної області могли перевірити, чи входить місцеве підприємство до їх числа”, – йдеться у повідомленні.

У липні цього року “НАК Нафтогаз України” відновив публікацію переліку виробників тепла, які не розраховуються за газ, поставлений на пільгових умовах (ПСО). Тоді в переліку було 109 підприємств.
Опалювальний сезон розпочнеться вже незабаром. Загалом до тепла починають підключати об’єкти соціального та житлового фонду в середині жовтня. Однак місцева влада може розпочинати подачу тепла раніше чи пізніше, залежно від погоди. Якщо середньодобова температура повітря не перевищує 8°С протягом трьох діб, то опалювальний сезон можна розпочинати раніше.

В Мінрегіоні повідомили, що загалом станом на 1 вересня комплексно до зими підготовлено 129 912 будинки, що складає 82,6% від плану. Готовність житлового фонду, який обслуговується управителями, становить 82,8%, ОСББ, ЖБК або самостійно жителями – 81,9%, відомчого житлового фонду – 81,6%.На виконання робіт з ремонту та підготови житлового фонду до осінньо-зимового періоду залучено 1 566,7 млн грн, що складає 80,4% від запланованого.

Також вже підготовлено 36 136 об’єктів (89,2%), у тому числі: дошкільних навчальних закладів – 11 764 (90,3%), закладів освіти – 14 412 (91,1%) та 9 960 закладів охорони здоров’я (85,4%).
У “Нафтогазі” наголосили, що для того, щоб уникнути перебоїв з постачанням газу, підприємства мають сплатити не менше 90 відсотків від отриманого газу.

Станом на 1 вересня 2020 року борг підприємств теплоенерго перед “Нафтогазом” становив 67,4 млрд грн.
Щодо вартості послуги з теплопостачання експерти дають невтішний прогноз. Ймовірно українці кожного місяця сплачуватимуть за тепло за різними тарифами. В пік сезону можливе здорожчання тепла для населення на 15%.

Така ситуація спричинена тим, що вартість газу (а це 80% в структурі тарифу на тепло) встановлюється не на весь опалювальний сезон, а щомісяця.

Разом з тим, ще минулого року Кабмін прийняв постанову, яка дозволяє змінювати тарифи на тепло без довгої процедури узгодження. Якщо раніше, щоб підвищити тариф на комунальну послугу, потрібно було витратити від двох до чотирьох місяців, то зараз зробити це можна в тому ж місяці.

За словами представника Асоціації постачальників енергоресурсів Артема Компана, якщо в жовтні, ймовірно, різниця буде незначною, то в розпал сезону, в грудні-лютому, газ може підскочити в ціні від 5,8 до 7 грн за кубометр.

Та навіть за таких умов в «Нафтогазі» вимагають сплатити борги, аби розпочати опалювальний сезон вчасно.

Спеціально для Першого ділового телеканалу з ситуацією розбирався Олександр Сергієнко, директор аналітико-дослідницького центру «Інститут міста».

“Звісно “Нафтогазу” вигідні борги, що з’являються у населення. Адже на всі борги зачислюються пені і штрафи.Доходить до парадоксів, коли пеня і штраф по величині майже однакові. Наприклад, коли створили комунальну компанію “Київтеплоенерго”, тоді “Нафтогаз” хотів повісити на місто не лише борги населення, а й ті штрафи, які залишилися після попередньої компанії “Київенерго”. Тоді мер Кличко відмовився від таких умов і питання зависло у повітрі.

Окрім цього, питання боргів важливе для “Нафтогазу” ще й з політичної точки зору. Адже воно дає можливість шантажувати мерів, керівництво теплокомуненерго. Це величезне поле для піару, і такий спектакль розігрується перед кожним опалювальним сезоном” – зазначає експерт.

На думку Сергієнка, ніхто не замислюється над тим, звідки беруться ці борги. Але відповідь спеціаліста проста – тарифи на опалення, на газ – вони не адекватні доходам населення.

“Звісно, про ліквідацію “Нафтогазу” говорили вже декілька років тому. Адже це така “надбудова” над Трансгазом, над Укргазвидобуванням та іншими компаніями. Колись, можливо були благі наміри, але зараз все це перетворилося на звичайну бізнес-компанію, яка працює на прибуток. Це нагадує ситуацію, коли кочегар, який працює у котельній наживається на самому власнику котельні. Так і Нафтогаз наживається на українському народі, бізнесі та промисловості. Звісно, що це не нормально. Тому потрібно, щоб державні компанії працювали на державу, а не на отримання прибутку” – заявляє експерт.

Сергієнко вважає, що якщо Нафтогаз втілить у життя свої погрози тепловикам та перекриє газ якомусь місту, то це буде величезний подарунок для мера цього міста та його команди. Тому що буде тут же піднята революція, цей мер виграє вибори, набравши шалену популярність. Тому, у рік виборів, вважає Сергієнко, ніхто відключати не буде.

“НКРЕКП перестала мати вплив на Нафтогаз, адже якщо раніше ціни встановлювала НКРЕКП, потім цю функцію забрав на себе уряд. Тепер за законом про ринок газу ціна на газ буде формуватися ринковим способом. Як це буде працювати, ніхто не знає.

Скоріш за все це питання Антимонопольного комітету, адже Нафтогаз наразі займає монопольне становище. Ринок не є панацеєю, особливо коли він не регулюється зі сторони.  А саморегуляція – це красива казочка. Люди знають, що навіть на базарі продавці змовляються про ціну на свої продукти” – резюмував експерт.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу