«Світова криза, пов’язана з пандемією, закінчується», — експерт

Поділитися:

Ціни на сировинні товари — від сталі й міді до кукурудзи та какао-бобів — почали різко зростати в міру відновлення світової економіки й до цього моменту вже досягли максимального рівня за кілька років.

ФРС і центральні банки продовжують накачувати економіку грошима, поки не надто турбуючись про інфляцію, а значить, тенденція продовжиться — попри те, що різке зростання цін на сировину в результаті призведе до подорожчання кінцевої продукції.

Головний драйвер, що підтримує зростання цін на сировинні товари, — поступове відновлення світової економіки, пояснюють аналітики UBS Group. Банк чекає, що зростання продовжиться і в наступному році вони зростуть у ціні ще 10%.

Так ціна на мідь за останній рік зросла більш ніж на 90%. Головна причина — обіцянки країн Заходу стимулювати використання відновлюваних джерел енергії та електромобілів.

Стрімко зростають ціни на зерно, що в майбутньому може поставити під удар фермерів. За останній рік вартість кукурудзи подвоїлася, а соєвий шрот подорожчав більш ніж на 40%. На цінах також позначається погана погода, яка підриває урожай, в ключових країнах-виробниках, таких як Бразилія і Франція.

Сталь дорожчає головним чином через те, що Китай скорочує виробництво сталі та алюмінію.

Від зростання цін на сировину виграють експортери, в основному це країни, що розвиваються. Імпортери, навпаки, постраждають. Зокрема, різке зростання сировинних ринків ускладнить виконання плану Джо Байдена з оновлення інфраструктури, який вже оцінюється в $ 2,3 трлн, відзначають західні аналітики.

Євген Невмержицький, кандидат економічних наук, говорить про ситуацію так:

«Якщо говорити про світові ціни на сировину, то зараз закінчується світова криза. Кожен наступний – сильніший за попередній. Ця криза стався через пандемію».

За словами експерта, відбувається уповільнення кризи — починають відкриватися закладу, країни відкривають кордони, бізнес починає «відходити» від довгого застою. Ринки не були закриті, по суті, але вони падали. Зокрема, фондовий ринок — акції падали, інвестори втрачали гроші. Виною всьому були карантинні обмеження.

«На сьогодні можна бачити звичайні посткризові події», — говорить експерт.

Процеси у світовій економіці відрізняються від того, що відбувається у нас в Україні. Тут грає роль і фінансова політика держави, і багато інших моментів.

«Ми маємо величезний потенціал, який дозволить нам відновити економіку», — говорить експерт.

У країні є всі механізми, які дадуть країні не тільки свій внутрішній ринок наповнити, а й експортувати продукцію. Важливо, що не сировину, а продукцію з них. Україна — перша у світі по соняшнику, наприклад. Країна може продавати не сам соняшник, а олію — це дасть можливість більше заробити, і це найяскравіший приклад.

Більше про ціни на сировину у світі, про потенціал України, про тенденції у світовій економіці та їх переломленні в нашій країні Євген Невмержицький розповів в ефірі «Першого Ділового».

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу