«Світова економічна криза на Україну впливає подвійно»

Поділитися:

M&A в перекладі з англійської означає “злиття та поглинання” ( “mergers and acquisitions”). Найбільший ринок M&A зосереджений в західних країнах, зокрема в США. В Україні цивілізований ринок M&A перебуває ще на початковій стадії. А під час пандемії в Україні просіли усі починання ринку. Власне, така практика злиттів і поглинань існує давно – компанії протягом усього часу зливалися один з одним або поглинали більш дрібних конкурентів.

Своєї найвищої точки розквіту ринок M&A досяг у 80-х роках 20 століття в США завдяки широкому розповсюдженню “сміттєвих облігацій” (junk bonds), тобто облігацій з низьким кредитним рейтингом і високим відсотковим доходом. Механізм використання сміттєвих облігацій був досить простий: компанія випускала велику кількість сміттєвих облігацій і на виручені гроші купувала компанію-мішень. Грошовий потік, одержуваний від поглиненої компанії зазвичай перекривав виплати відсотків по облігаціях і компанії продовжували таку практику, що призвело кінець кінцем до воістину гігантських операцій і стрімкого зростання фондових індексів.

Економічний спад, викликаний спалахом вірусу, привів до значного падіння ринку M&A в Україні в першому півріччі 2020 року. За 6 місяців було укладено 25 угод, що на 43% менше, ніж аналогічний показник 2019 року. Про це йдеться в результатах дослідження KPMG в Україні «Радар M&A в Україні за перше півріччя 2020 року».

На глобальному ринку M&A в першому півріччі 2020 року кількість угод скоротилася на 32%, а їх вартість – на 53% ($ 0,9 трлн проти $ 1,9 трлн).

На поточний момент в Україні спостерігається спад ринку M&A на 79%. Які основні причини такої негативної динаміки та наскільки ця сфера залежна від рівня внутрішньої економіки держави? Подробиці теми розповів керуючий партнер компанії Capital Times Сергій Гончаревич в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

За словами експерта, основною причиною такого різкого спаду ринку M&A звичайно є світова криза і пандемія коронавірусу.

«В Україні це позначається подвійно. Сам ринок M&A не існує без економіки. Будь-яка угода триває досить довго, вона не відбувається швидко і миттєво, а швидше за все в наслідок накопичених результатів. Тому на цей час проблема ринку полягає в тому, що економіка України росте у своїй більшості сегментарно. Плюс до цього потрібно додати кризу, і в підсумку виходить такий негативний результат», – сказав експерт.

Він вказав на те, що у 2020 році українська економіка звичайно ж не може зростати по ряду причин, починаючи з кризи. У 2019 були також не дуже хороші результати. Тому, з урахуванням того, що ринок M&A – це фактичне відбиття дійсної економіки, спад в цій сфері є цілком логічним результатом.

«Спад ринку – це набір якихось суб’єктивних і об’єктивних факторів, які привели до такого результату. Не можна виділити одну або дві головні причини. Тут мова йде про макроекономіку і зниження інтересу з боку інвесторів до українських активів і компаній, – вказав фахівець.

Тим часом поточна криза призвела до скасування безлічі важливих угод, а також до перенесення термінів реалізації тих чи інших проектів. Чи варто очікувати, що надалі підписання економічно важливих угод буде більше складним вже у післякризовий період?

«Я не бачу ніяких причин говорити про те, що в майбутньому угоди будуть укладатися складніше. Вони будуть робитися людьми та в тих же умовах, просто сам процес буде трохи довшим, ніж це було раніше. Можливо криза – це привід, щоб переглянути умови угоди. Наприклад, для покупця це може стати приводом поліпшити можливі умови, тому що економіка та умови з боку бізнесу також можуть змінюватися дуже серйозно. Банківський сектор в ту ж пандемію, якщо він не підготувався, точно буде знижуватися. Наприклад, було припущення, що ціна буде одна або бізнес буде один, але з пандемією сам бізнес і бізнес-модель можуть помінятися. І це привід для того, щоб переглянути умови. І з точки зору покупця – це хороший варіант або хороша можливість», – підкреслив керуючий партнер компанії Capital Times.

Поки що в Україну більше вкладають гроші все-таки національні інвестори. Чи достатньо зусиль докладає сама держава для того, що зацікавити іноземний бізнес українським ринком?

«На цьому етапі державі важливо просто хоча б не заважати ринку M&A. Також основною перешкодою для західних інвесторів все ще залишається судова система України, адже вони просто бояться українського ринку і з дуже великим побоюванням починають працювати з Україною. На мій погляд, державі на цьому етапі розвитку головне не заважати. Хороший приклад таких галузей – це аграрний сектор і IT-сектор. Потрібно, щоб для них хоча б не погіршувалися умови», – вважає експерт.

Також фахівець прокоментував ситуацію на ринку енергетики України, який став ще більш руйнівним через останні пертурбацій на ринок зеленої енергетики.

«На наш погляд безумовно варто в цьому питанні очікувати більш активної роботи в контексті укладення угод на ринку M&A. Як тільки правила стануть єдиними для всіх, то ті тарифи, які сьогодні є в Україні по зеленій енергетиці – вони унікальні, зміняться. Наразі вони досить високі та забезпечують хорошу економічну привабливість цієї галузі. Тому, так, угоди будуть. Але це буде залежати від прийняття єдиних правил в цій галузі», – резюмував експерт.

Нагадаємо, що минулого року “Укртранснафта” хотіла придбати перевалочний комплекс у морського нафтового термінала Південний.

Також компанія 3М досягла остаточної домовленості про придбання бізнесу Acelity Inc. Fiat Chrysler Automobiles завершив операцію з продажу Magneti Marelli.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу