США хочуть постачати в Україну скраплений газ

Поділитися:

Кабмін 27 травня схвалив меморандум про співпрацю з компанією Louisiana Natural Gas Export Inc (LNGE). Йдеться про постачання американського скрапленого газу (LNG) в Україні. Міністр енергетики Ольга Буславец повідомила, що уряд поки тільки попередньо схвалив документ, доручивши його доопрацювати всіх ключових міністерств.
Спроможність проекту поставив під сумнів навіть голова правління НАК “Нафтогазу” Андрій Коболєв. Він запевнив, що НАК не братиме участі в проекті – запропонований проект може бути комерційно неуспішним.
Компанія LNGE була зареєстрована в Луїзіані в 2018 році, її кінцеві бенефіціари невідомі.
Проект меморандуму з LNGE офіційно Кабміном не був опублікований.
Передбачуваний обсяг поставок 5,5 млрд куб. м в рік на думку багатьох експертів є надмірною. Сценарій, за якого цей обсяг газу буде не затребуваний в країні – нереалістичний.
Імпорт LNG через Чорне море неможливий – Туреччина проти.
Для імпорту LNG через Польщу необхідно будувати додаткову трубу, збільшувати потужність терміналу в Свіноуйсцю. Це потребуватиме вкладень в кілька сотень мільйонів доларів.
Додаткова проблема – ми підписуємо контракт «бери або плати», від подібного контракту з Газпромом ледве відбилися в арбітражі.
Також необхідно відзначити, «вуглецевий слід» скрапленого природного газу більше, ніж у трубопровідного газу.
Ми вже писали про цей меморандум ¬ Кабінет міністрів України в середу, 27 травня, схвалив меморандум про співпрацю з американською Louisiana Natural Gas Exports. Він стосується можливих поставок газу в Україну і розвитку газової інфраструктури.
А також писали про те, що за перші три місяці 2019 року Польща знизила імпорт природного газу з Росії більш ніж на 1 мільярд кубометрів.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу