«Сьогодні держкомпанії – це розсадник корупції» – експерт

Поділитися:

Загальна сума збитку внаслідок розтрати майна АТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України» (ДПЗКУ) склала $57 млн. Про це повідомляє пресслужба Міністерства внутрішніх справ.

«Слідчі Нацполіції в ході досудового розслідування встановили: посадові особи акціонерного товариства, вступивши в злочинну змову з іншими особами, вчинили розтрату майна корпорації шляхом проведення експортних операцій зернових на підконтрольні компанії-нерезиденти за заниженою вартістю і без здійснення попередньої оплати. Крім того, вони уклали договори страхування, в яких штучно завищили страховий тариф від загальної страхової суми, чим спричинили тяжкі наслідки. Сума збитків, завданих державної компанії, становить понад $ 57 млн», – йдеться в повідомленні.

У міністерстві нагадали, що розпочато кримінальне провадження за ознаками кримінальних злочинів, передбачених ч. 2 і ч. 4 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України.

«В ході слідства поліцейські викрили численні факти реалізації злочинної схеми. Зокрема за кредитні кошти, отримані під державні гарантії, посадові особи державної корпорації закуповували зернові через фіктивні підприємства та експортували товар за ціною, яка була значно нижчою за ринкову», – відзначають в МВС.

Відомо, що протягом січня-травня 2021 року ДПЗКУ укладені зовнішньоекономічні контракти на експорт зернових з іноземними компаніями на загальну суму понад $231 млн. А за станом на кінець липня 2021 року дебіторська заборгованість вищезазначених компаній перед державною компанією становить понад $57 млн.

Також встановлено факти зловживання при укладанні договорів про страхування майна. Чиновники корпорації в змові з посадовими особами комерційних суб’єктів господарювання укладали договори страхування, в яких штучно завищили страховий тариф від загальної страхової суми, ніж спричинили тяжкі наслідки для державної компанії.

За цими фактами слідчі Нацполіції розслідують кримінальне виробництво за ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України.

Зокрема, між ДПЗКУ і трьома страховими компаніями було укладено договір добровільного страхування майна на загальну суму 2,56 млрд грн та сплачена страхова премія в розмірі 99,04 млн грн. Страховий тариф за вказаним договором становив 3,87% від вартості майна корпорації, і в 3-5 разів перевищив ринковий.

Подробиці теми розповів глава Центру аналізу та стратегії Ігор Чаленко в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Насправді сьогодні державні компанії є тим місцем, де керівники можуть організовувати свої корупційні схеми успішніше, ніж в тих же державних органах. Адже з одного боку та чи інша компанія належить державі, а з іншого боку в ній існує своя певна автономія, де можна озвучувати свої цифри. Що стосується конкретно цієї ситуації, то це одне з найбільш проблемних підприємств в нашій країні. Якщо ми подивимося на статистику останніх років, то у компанії збитки вже йдуть навіть не мільйонами. Минулого року було 5,6 млрд чистих збитків, а раніше майже 2 млрд гривень», – сказав він.

Також експерт прокоментував питання з приводу того, чи могло керівництво компанії здійснювати свої схеми без прикриття з боку ряду чиновників.

«У цьому контексті я завжди дотримуюся думки, що ті підприємства, які перебувають у державній власності, завжди мають свій «дах» у вищих урядових кабінетах. Або ж там призначають керівництво виходячи з певних політичних домовленостей.й Сьогодні якщо ми візьмемо ряд таких підприємств, то це зустрічається практично всюди. Тому я не здивований тим, що правоохоронці розслідують цю справу. І в цілому добре, що вони взагалі беруть такі справи. Головне, щоб тут не було інтересу конкуруючої сторони, яка просто таким чином хоче зайняти своє «хлібне» місце», – зазначив експерт.

Нагадаємо, що в Харківській області місцева кіберполіція розслідувала шахрайську схему місцевих громадян, які незаконно заробляли гроші за допомогою фішингу. Про це повідомляє пресслужба відомства.

Вказується, що шахраї таким чином незаконно заробили 18 млн гривень.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу