«Собівартість руди, вугілля та зерна зросла за рік у три-чотири рази, а тарифи на їхнє перевезення не змінюються роками» — Сергій Головньов

Поділитися:

В Україні розпочинається комплексне оновлення залізничного рухомого складу. У рамках програми президента Володимира Зеленського «Велике будівництво» планують закупити 45 тис. вантажних вагонів від українських виробників.

У Мінінфраструктури вже є наказ про списання вагонів із терміном експлуатації, що минув. Згідно з наказом, уперше в історії України для вагонів встановлять граничний термін експлуатації. Після цього розпочнеться поступове списання застарілих вагонів.

За сім років із балансу «Укрзалізниці» планують списати 55 тис. застарілих вагонів, замінивши їх на 45 тис. нових.

Подробиці теми розповів головний редактор порталу «Бізнес-Цензор» Сергій Головньов в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Кожен тип вагону має свої строки експлуатації. Треба звертати увагу на планові ремонти, як вони проводяться. Теоретично можна оновити вагон так, що він буде майже новим, але з огляду на те, що в нас зараз за нормативами «Укрзалізниці» вагон може ходити по рейках 60 років, то там як не оновлюй його, все одно зношеність металу буде присутня. Це призводить до аварій і створює проблеми з огляду на те, скільки разів вагон встигне «зганяти» від елеватора в порт і назад», — зазначив експерт.

За словами експерта це вже третя спроба такого проекту Мінінфраструктури. Тому ще невідомо чи буде він затверджений та у якому вигляді.

Сергій Головньов зазначив, що попри заборону з 2018 року завозити вагони з РФ, вони завозяться в обхід, зокрема, через Білорусь, Казахстан і тд. При цьому Україна може закупляти нові вагони в українського виробника значно дешевше.

«Вони ж не продають нам нові вагони, тому навіщо? Якщо купувати нові вагони, то краще дешевше купити у власного виробника. В тому то й справа, що вони продають списані. Тобто це має бути взагалі така глобальна корупція, коли в самій «Укрзалізниці» будуть підробляти строки їх виробництва», — додав він.

Нагадаємо, що швидкість перевезень вантажів «Укрзалізницею» може знизитись. Причина – ремонт доріг на ділянках міжнародних переходів на заході України.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу