«Розділ «Укрнафти» — це розділ газових та нафтових активів» — експерт

Поділитися:

Глава НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко розповів про те, які плани щодо поділу «Укрнафти» між її акціонерами.

«Поділ активів у тому, як розглядає його «Укрнафта», що основна група міноритарних акціонерів, яку пов’язують із Коломойським, перестає бути акціонерами. Сам Коломойський каже, що він не є акціонером, а є представником акціонерів компанії, яких пов’язують із ним. Свого часу він довіреність нам показував: бачите, я маю довіреність від цих компаній, тому я їх представляю. Ця основна група міноритарних акціонерів, з одного боку, продає свої акції «Укрнафті» самій «Укрнафті» та перестає бути акціонерами «Укрнафти». З іншого боку, вони викуповують у «Укрнафти» частину активів», — сказав він.

Основна група міноритарних акціонерів може отримати гроші під час поділу.

Він також розповів, що на поділ активів «Укрнафти» спірний газ не впливатиме.

«Коли основну частину міноритарних акціонерів викуповують частину активів, ці активи не включають спірний газ. Цей газ залишається в «Укрнафті». Це окреме питання — суперечка «Нафтогазу» з «Укрнафтою». Але міноритарні акціонери мають вийти, і лише після цього, напевно, «Укрнафта» з «Нафтогазом» може врегулювати свою суперечку щодо цих обсягів газу», — додав Вітренко.

Проте на оцінку активів спірний газ (близько 9 мільярдів кубометрів) впливає та впливатиме.

Водночас голова НАК вважає, що остаточне рішення має затверджуватись новою наглядовою радою компанії.

Подробиці теми розповів економіст Геннадій Ричка в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Те, як зараз формується НАК «Нафтогаз» — це поділ активів на нафтові та газові. Газові будуть передані «Нафтогазу», а нафтові будуть у Коломойського в управлінні та переоформленні. Відповідно з бюджету гроші не виділятимуться. Потрібні оплати «Нафтогаз» проводитиме зі свого розрахункового рахунку», — пояснив експерт.

За словами економіста, внаслідок розподілу «Укрнафти», фактично, буде створено нову вертикально-інтегровану компанію. Експерт додав, що в цьому перш за все зацікавлений олігарх Коломойський.

«Не лише Вітренко зацікавлений у цьому. Сам пан Коломойський теж зацікавлений розділити ці активи тому, що діють американські санкції насамперед щодо Коломойського, тому йому необхідно вивести нафтовий бізнес окремо, і у нього буде відкрито можливість створення вертикально-інтегрованого холдингу», — зазначив економіст.

Нагадаємо, у компанії «Нафтогаз» попередили споживачів про відключення від постачання газу. Там зазначили, що втратити постачання газу можна не лише через борги перед постачальниками, але й з іншої причини.

Також у «Нафтогазі» заявили, що не бачать альтернативи російському газу.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу