Росія може зупинити транзит газу через ГТС України

Поділитися:

Голова Оператора ГТС України Сергій Макогон допускає зупинку Російською Федерацією транзиту природного газу через територію України взимку. Про це він розповів в інтерв’ю ЗМІ.

За його словами, повна зупинка транзиту є не економічним, а виключно політичним питанням. Останніми місяцями посилився тиск на Україну за всіма напрямами.

«Це й припинення експорту енергетичного вугілля в Україну з РФ, і накопичення військ на кордоні, і блокування експорту вугілля з Казахстану. І вже буде відкрита й необґрунтована агресія. Сподіваюся, що до цього не дійде», – зазначив він.

Вітчизняна ГТС технічно готова працювати на ресурсах у сховищах, та підприємства з газоємним виробництвом постраждають, додав Макогон. Проте це стосується тільки експлуатації ГТС. Якщо в економіці буде нестача ресурсу, то це стане великою проблемою, наголосив посадовець.

Нагадаємо, у листопаді показник експорту газу поставив історичний рекорд. Станом на листопад він сягнув 566 мільйонів кубометрів, що на 24% або на 109 млн кубічних метрів більше, ніж у жовтні 2021 року.

Також ми повідомляли, наскільки впав транзит російського газу через Україну.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу