«Ринок землі в Україні не запрацював на повну потужність» – експерт

Поділитися:

З початку запуску ринку землі 1 липня вже зареєстровано 4 117 земельних угод. Про це повідомляє пресслужба Міністерства аграрної політики та продовольства.

Крім того, наголошується, що заяви для отримання доступу до Державного земельного кадастру подали 4 441 нотаріусів. Найбільше заяв – 4 974, з яких узгоджені 4 374, в черзі на розгляд – 28, відмову отримали – 572.

Згідно з даними відомства, загальна площа земельних ділянок, за якими зареєстровані угоди, становить 7 814 га.

Нагадаємо, 1 липня в Україні офіційно стартував ринок землі. До 2024 року купувати сільськогосподарську землю зможуть тільки громадяни України з обмеженням в 100 гектарів. Закон про ринок землі забороняє купувати землю іноземцям. Питання продажу землі особам без українського громадянства та іноземцям буде вирішуватися тільки на загальнонаціональному референдумі.

Подробиці теми розповіла експерт наукового центру Інституту аграрної економіки Ольга Ходаковська в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«В цілому новий ринок землі в Україні так і не зміг запрацювати на повну. І для цього існував цілий ряд об’єктивних причин. Зокрема, мова йде про інституційні перешкоди. Адже навіть ті ж нотаріуси не можуть зараз зробити елементарного – зареєструвати угоди про купівлю-продаж землі в перші дні роботи ринку. Наразі з 4 тисяч заяв, які були подані нотаріусами для реєстрації угод щодо доступу до Державного земельного кадастру – понад 500 з них отримали відмову. Тобто нині кожен восьмий нотаріус отримує відмову з боку Державного кадастру. А відповідно здійснювати фіксацію угоди про купівлю-продаж землі – неможливо», – розповіла експерт.

Також вона вказала на те, що тут над цим питанням погано попрацювали відповідні профільні міністерства.

«Те що не всі нотаріуси змогли отримати доступ до державних реєстрів є наслідком поганої роботи наших профільних міністерств. Адже було цілком достатньо часу, щоб все інституційно підготувати. Тут швидше треба говорити про погану роботу Міністерства юстиції України. Також наразі велика частина нотаріусів свідомо відмовляється братися за такі угоди, адже дана система передбачає, що в кінцевому підсумку вся відповідальність буде покладена саме на них. Це стосується питань про максимальний розмір землі, який може отримати в одні руки той або інший українців, і того, чи відповідає покупець всім критеріями та нормативам для того, щоб здійснити операцію з землею. Всі ці питання мають за законом перевіряти самі нотаріуси й на практиці це займає надзвичайно багато часу. Це і виходить занадто дорого для самих українців. Адже на всю цю роботу йде не один день, що звичайно ж відбивається на вартості послуг фахівця. Тому велика частина чесних нотаріусів просто свідомо не береться за це», – вважає фахівець.

При цьому нині в країнах Європи цієї проблеми взагалі не існує. Адже там існують спеціальні органи, які контролюють ці процеси.

«На жаль в цьому контексті у нас досить легковажно підійшли в цілому до запуску ринкового обороту землі, до моменту запуску цього ринку і до всіх відповідних процедур. Якщо взяти ту ж Францію, то там є спеціальний орган, який сприяє розвитку сільських територій. І саме цей орган здійснює контроль за ринком землі й на першому етапі відкриття ринку всі договори, які стосуються землі проходили перевірку саме з боку цієї організації. Таким чином держава дозволила з одного боку прозоро існувати ринку, а з іншого боку, все ж контролювати його діяльність. Не кажучи про те, що там уже цей процес досить автоматизований», – резюмувала Ходаковська.

Нагадаємо, що з початку червня на ринку землі було виставлено на продаж +1973 ділянки. Найбільша кількість – у Київській області, 430 ділянок.

Далі йдуть Одещина, Дніпропетровщина та Львівщина – 170, 132 і 114 дільниць відповідно. Найменше ділянок виставлено на продаж в Луганській області, це пов’язано з близькістю фронту і військовими діями.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу