«Рада пропонує методику RAB-регулювання, яка призведе до зростання тарифів» – Герус

Поділитися:

Андрій Герус, голова комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, депутат від фракції “Слуга народу” на своїй сторінці в Facebook заявив, що пропонована деякими депутатами методика стимулюючого тарифоутворення привела б до зростання тарифів на електроенергію.

“Версія народних депутатів Гриб і Буймистер передбачала, що за перший регуляторний період з споживачів мало бути зібрано на 100 млрд гривень більше, в порівнянні з затвердженою версією. Це безумовно, зміцнило б олігархічну систему і призвело б до шокового і несправедливого підвищення тарифів для кінцевих споживачів “, – написав Герус.

Згідно із заявою Геруса, на цьому тижні регулятором була затверджена методологія стимулюючого тарифоутворення (RAB-тарифів) для операторів систем розподілу (обленерго).

В результаті прийнята методика передбачає:
– прибутковість на стару базу активів (переоціненою) 3%
– половина коштів з такої прибутковості в обов’язковому порядку повинно бути реінвестований в модернізацію електричних мереж, тобто де-факто прибутковість складе 1,5%
– прибутковість на нову базу (нові залучені інвестиції) становитиме 16,7%.

За словами чиновника, така реформа тарифоутворення потрібна, щоб модернізувати електричні мережі, додаткові інвестиції в які критично важливі.

Нагадаємо, що Глава комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус прокоментував подвійні стандарти на українському енергетичному ринку. За його словами, холдинг Ріната Ахметова ДТЕК купує у «Енергоатома» електроенергію, при цьому маючи можливість завантажити вугільні шахти, ТЕЦ і згенерувати необхідні обсяги енергії самостійно. А в цей час під стінами адміністрації Президента проходять мітинги шахтарів, яким не вистачає роботи.

Раніше повідомлялося, що НКРЕКП 26 серпня затвердила методику тарифоутворення, а простіше – RAB-регулювання або RAB-тарифи. Головна мета всього цього – залучення інвестицій. Сама методика передбачає ставку прибутковості 16,7% на нову базу активів, а на стару базу – 3%.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу