RAB-тариф знизить ціни на електроенергію

Поділитися:

Виконавчий директор ГС “Розумні електромережі України” Олександр Візир заявив, що впровадження стимулюючих тарифів (RAB-тарифів) не стане причиною подорожчання споживчого кошика для українців, зате істотно поліпшить якість електропостачання в країні.

За словами Візира, головне завдання нововведення – це модернізація зношених на 60-80% електромереж.

«Позитив RAB-регулювання для споживача однозначний – це поліпшення якості: менше відключень, менше перепадів напруги, менше виходів з ладу електроприладів», – зазначив Візир.

Виконавчий директор додав, що впровадження RAB-тарифу впливає тільки на розподіл електроенергії. У кінцевій платіжці за електроенергію вартість розподілу становить близько 20%. Тому підвищення стосуватиметься тільки цієї частини тарифу.

«За нашими підрахунками роздрібна ціна може зрости максимум до 10%», – заявив Візир.

Згідно з даними дослідження ДП «Укрпромзовнішекспертиза», середньостатистичний українець витрачає на електроенергію лише 1% від усіх річних витрат.

Нагадаємо, що введення RAB-тарифів стане актуально для всіх операторів систем розподілу електроенергії. Як заявив глава Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг Валерій Тарасюк, державних ВСР необхідно ввести в систему регулювання. Це підвищить їх ціну перед приватизацією.

Раніше повідомлялося, що в Україні знову подорожчала вартість на електроенергію: на момент 20 травня середня ціна купівлі-продажу енергії «на добу вперед» коливалася на утраті 1 348,80 грн / МВт.год і це без урахування ПДВ. Про це свідчать дані результатів моніторингу енергоринку з боку ДП «Оператор ринку».

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу