«Путін очікує конкуренції за прокачування російського газу в Європу» – експерт

Поділитися:

На першій нитці газопроводу «Північний потік-2» майже завершені пусконалагоджувальні роботи. Російська компанія «Газпром» має намір почати її комерційну експлуатацію найближчим часом.

Гендиректор «Газпром міжнародні проекти центр 1» Олександр Карімов заявив: «Зараз на завершальній стадії знаходяться пусконалагоджувальні роботи, які забезпечать готовність першої нитки до початку комерційної експлуатації».

За його словами, роботи з укладання другої нитки також знаходяться на завершальній стадії.

«Можу лише доповнити, що ми докладаємо максимум зусиль, щоб найближчим часом газопровід «Північний потік-2» запустити в експлуатацію», – сказав Карімов.

Подробиці теми розповів експерт з енергетики Микола Осокін в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Я б оцінив цю зустріч, як перші перемовини, на яких сторони визначили свої конкретні позиції. Як я зрозумів з пресконференції нашого президента, було сказано про те, що він не почув від пані Меркель тих гарантій, які звучали в декларації, яку вони підписали з президентом США Джо Байденом. Він говорить про те, що «Північний потік-2» швидше за все буде добудований. Зараз для нас єдиною проблемою є отримання гарантій про прокачування газу по території України. Якщо ми візьмемо пресконференцію Путіна і Меркель, то тоді глава РФ сказав про те, що почнеться конкуренція за прокачування газу в Європі. Тобто, якщо це буде вигідно – через Україну пустять газ. Я вважаю, що Україна зі свого боку повинна позначити свою чітку позицію з приводу того, чого саме ми хочемо і надалі домагатися цього. Тоді ми можливо отримаємо те, чого бажаємо», – вважає експерт.

При цьому Осокін вважає, що питання завершення будівництва газопроводу вже вирішене. І тут вже потрібно обговорювати те, як саме його будуть експлуатувати й чи може на це вплинути Україну.

«Зараз до закінчення будівництва російського газопроводу залишилося зовсім небагато – офіційно роботи обіцяли закінчити до 12 вересня. Тобто фізично він точно буде існувати. Тепер друге питання полягає в його сертифікації та в його наповненні. Ось тут ми вже можемо якось впливати на ситуацію і перешкодити заповнити його на 100%. Для цього у нас є певні напрацювання, адже є Енергетична директива ЄС, згідно з якою власник газу і газопроводу – не може бути одна і та ж людина. Їх потрібно розділяти, а ми знаємо, що «Газпром» цього не зробив. Але як мені відомо, зараз компанія намагається довести в європейських судах те, що надалі ця умова виконається. Мені здається, що до 2024 року «Північний потік-2» буде заповнений приблизно на 50%, однак після розв’язання вищезгаданого питання, його можуть заповнити й на 100%», – зазначив фахівець.

Нагадаємо, що в Європі готові вести дискусію щодо введення в експлуатацію російського газопроводу «Північний потік-2». Про це повідомляє пресслужба Європейської комісії.

У відомстві кажуть, що будуть вести відповідний діалог з Україною, оскільки робота газопроводу може вплинути на економіку й енергетичну сферу держави.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу