«Програма енергомодернізації у держави виглядає надто узагальнено» – економіст

Поділитися:

Україна отримає від Світового банку ще 300 млн. євро для боротьби з корупцією, проведення реформ та пом’якшення наслідків пандемії коронавірусу. Таке рішення рада директорів банку ухвалила 17 грудня.

Як зазначається у повідомленні Світового банку, позика призначається для демонополізації економіки та зміцнення антикорупційних інститутів, посилення земельного та кредитного ринків, включаючи розширення доступу до фінансування для малих фермерів, а також для зміцнення системи соціального захисту вразливого літнього населення на тлі пандемії коронавірусу.

Це вже другий транш, який Світовий банк надав Україні у рамках цієї програми. Перший у розмірі 350 млн доларів було схвалено у червні 2020 року для підтримки земельної реформи, а також допомоги українському уряду у розвитку сільського господарства та залученні інвестицій у цей сектор.

Крім того, 10 грудня Світовий банк схвалив допомогу Україні у розмірі 150 млн доларів, призначену для вакцинації населення. Загалом з початку пандемії банк виділив Україні близько 2,3 млрд доларів.

Подробиці теми розповів економіст Павло Крапівін в ефірі телеканалу “Перший Діловий“.

«Річ у тому, що проект енергетичної незалежності поки що не представлений в особливих деталях, як це спочатку було з аналогічним проектом «Велике будівництво». Тоді деталі також виникали у міру здійснення. Зараз є лише загальні тези та завдання щодо цього проекту, але не плутаймо це з великомасштабною програмою дій. Я можу припустити, що якщо цей документ і є, то він перебуває у кулуарах тих профільних закладів, які власне його готують. Отже, говорити про те, що є розуміння про те, на що саме підуть гроші в рамках енергетичної незалежності, я не можу. У нас давно йде програма про скорочення витрати електроенергії домогосподарствами. Відповідно напрямів щодо того, як саме можна розподілити ці гроші, досить багато. Починаючи з власного газовидобутку та включаючи побудову нових реакторів для АЕС. Але в яких саме пропорціях це розподілятиметься, особисто мені поки що невідомо», — сказав він.

Також експерт прокоментував питання щодо того, скільки грошей із кредиту Світового банку піде саме на цей проект.

«Я дуже здивований, що немає інформації про те, на що саме надаються гроші й про те, куди їх хочуть використати. По-перше, це кредитні гроші, і звичайно вони не можуть бути нецільовими. Коли ми говоримо про гранти, то треба розуміти, що це платні гроші. Тому мене дуже дивує те, що я ніде не бачу інформації про вартість цих грошей. Незрозуміло коли й скільки нам доведеться повернути. Говорити зараз про те, що ми надішлемо їх на допомогу пенсіонерам – це означає проїсти гроші. Якщо ми направимо їх на структурні реформи, то в нашій країні це фактично витратити ні на що. Адже вони попри фінансування не відбувається. Якщо ми говоримо про земельну реформу, вона вже відбулася. А якщо говорити просто про підтримку фермерів, то іпотечні програми – це, за великим рахунком, ініціатива комерційних банків. І то відомі лише 20-30 кейсів на всю країну. Тобто, це не програма НБУ», — сказав він.

Раніше Україна одержала від Світового банку на підтримку соціальних програм близько 350 мільйонів доларів. Такими є результати співпраці протягом двох років.

Про це розповіла голова Міністерства соціальної політики Марина Лазебна на зустрічі із представниками СБ.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу