«Президент має змінити логіку роботи Антимонопольного комітету»- експерт

Поділитися:

Антимонопольний комітет України розслідує факт незаконного розширення філій групою компаній “Авангард”, які належать Олегу Бахматюку.

АМКУ встановив, що агрохолдинг Бахматюка порушив законодавство про захист економічної конкуренції. Так протягом двох попередніх років одна з компаній групи “Авангард” збільшила кількість філій за рахунок оренди та суборенди птахофабрик у:

с. Телешівка Рокитнянського р-ну Київської обл.;

с. Мліїв Городищенського р-ну Черкаської обл;

с. Петропавлівка Городищенського р-ну Черкаської обл;

Ковтунівській сільській раді Золотоніського р-ну Черкаської обл;

с-щі Відрадне Запорізького р-ну Запорізької обл;

с. Старовірівка, Шевченківського р-ну Харківської обл;

с. Охоче, Нововодолазького р-ну Харківської обл.

На цих птахофабриках компанія виробляла курячі яйця. Однак, власники холдингу не звернулися до Антимонопольного комітету за отриманням дозволу на здійснення діяльності на більшості із фабрик, що є грубим порушенням закону про економічну конкуренцію.

Економічний експерт Олег Пендзин стверджує, що сьогодні в Україні ціна на яйця значно нижча, аніж була минулого року.

«Причину цих процесів не варто шукати в Україні і втому, що виробники вирішили догодити українцям. Вся справа в тому, що у січні на одній з вінницьких птахофабрик був виявлений курячий грип. Як наслідок, Європа відмовилася купувати українські яйця та курятину. Тому в січні-лютому ми спостерігали подешевшання цього товару. Адже його було багато, товар швидко псується і виробники змушені були знижувати ціни, аби збути продукцію», – каже Пендзин.

Зараз же ситуація в Європі стабілізувалась – почався експорт продукції і ціна знову зросла.

«Оскільки мі тісно прив’язані до європейського ринку, тому ці процеси не мали монопольних наслідків і українці не відчули картельної змови. Тож є надія, що Антимонопольний комітет розгляне цю ситуацію згідно чинного законодавства та винесе свій вердикт», – пояснив експерт.

За словами Пендзина, до АМКУ є чимало запитань.

«І мова йде не тільки про аграрний ринок. Проблем чимало по всіх ринках, майже у всіх сферах є порушення антимонопольного законодавства. Натомість комітет завалений іншою роботою, як от державними закупівлями. Тож зараз ми і спостерігаємо ситуацію, коли у чиновників «дійшли руки» до справ 2 чи 3-річної давнини. Президент має змінити логіку роботи Антимонопольного комітету, аби АМКУ забезпечив ринковість та рівні умови для всіх», – пояснив експерт.

 

 

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу