В Україні відбувається стагнація галузі медового виробництва через неправомірні податки, які заважають бізнесу реалізувати свої давно відпрацьовані сучасні технології. Про це повідомляє заступник голови “Гільдії медоварів України” і співвласник компанії “Українські медовари” Володимир Дмитрук для українських ЗМІ.
За словами фахівця, зараз обсяги виробництва медових напоїв в Україні вкрай малі і це обумовлено не тільки карантином, а й високими податками, які не дозволяють збільшити рівень виробництва через ризик для бізнесу працювати в собі в збиток.
“Ми можемо зробити в десятки, сотні і тисячі разів більше, за умови, що це буде легально і це можна буде продати“, – сказав експерт.
За словами Дмитрука, виробники просто не можуть продати весь той обсяг меду, які здатні виробляти. При цьому головною проблемою фахівець все ж називає труднощі з податковим тиском і акцизними марками.
Експерт вважає, що якби в якісь дні медовари могли б влаштовувати щось накшталт медових ярмарок без оподаткування – то ситуація могла б бути трохи кращою, адже навчені кадри, потенціал і відпрацьована технологія у них є.
Як повідомлялося раніше, в Україні виникла медова монополія: в країні ряд торгових компаній з продажу і виготовленню меду об’єднали свої активи і зміцнили свої позиції на внутрішньому і зовнішньому ринку експорту.