«Під час кризи не можна штучно створювати робочі місця» – експерт.

Поділитися:

Заступник директора Національного інститут стратегічних досліджень, доктор економічних наук Ярослав Жаліло в ефірі «Першого ділового» розповів чим загрожує Україні світова корона криза.

«На сьогодні світова економіка оцінює збитки від корона вірусу цифрою у 8 трильйонів доларів. Проте багато експертів вважають, що нинішню кризу, в якій опинилася зараз Україна, та кризу 2008 року порівнювати не можна. Це два різних явища. 12 років тому Україна була дуже чутливою до глобальних ризиків – були борги, стався відток капіталу, тому криза 2008 вдарила по країні сильніше. На даному етапі весь світ знаходиться на порозі корона кризи. Україна теж не виключення, оскільки вона залежна від світових ринків. Проте сьогодні ми виграємо у двох речах. По-перше, ми зіграли на випередження з епідемією – вчасно провели всі заходи, ввели карантинні обмеження – так, вони вдарили по економіці, але ми не допустили масової смертності та розповсюдження вірусу, як це сталося в інших країнах. По-друге, ми зараз спостерігаємо підвищений попит на українську продукцію у світі, особливо на продукти харчування. А це великий плюс у нинішніх умова», – розказав Жаліло.

За його словами, зараз світові держави думають над тим, аби не допустити глобальної корона кризи у світі.

«Разом з тим, ми маємо не наскільки погані показники. По-перше, уряд створив стабілізаційний фонд, яким дофінансовує місцеві та державні програми під час епідемії. По-друге, хоча в Україні зараз фіксують збільшення рівня безробіття – але ситуація потроху відновлюється. Просто раніше тимчасово незайнятих трактували, як безробітних, але зараз карантин послаблюють і незайняті знову виходять на роботу, тому що економічна діяльність відновлюється», – каже Жаліло.

Проте у світі в зв’язку з кризою рівень безробіття зростає. І Україна тут не виключення. Тому економіст радить не створювати штучно робочі місця, а дозволити ринку самому регулювати попит на робочу силу.

Серед основних сегментів економіки, які зазнали значних втрат – транспорт, торгівля і туризм, а також українська культура. Оцінити масштаби втрат можна буде за декілька місяців.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу