ОВДП бюджету не допомогли

Поділитися:

За результатами аукціону Міністерства фінансів від 22 грудня 2020 року, запуск кількох нових випусків облігацій не допоміг збільшенню обсягів запозичень і в бюджет було залучено лише 22,2 млрд грн. Про це повідомляє прес-служба фондової біржі ПФТС (Першої фондової торгової системи).

Експерти ПФТС розкрили логіку дій Мінфіну:

«Зокрема, Міністерство фінансів намагалося розподілити боргове навантаження більш рівномірно. І тому з чотирьох запропонованих випусків з погашенням наступного року – цілих три мали нові терміни погашення. І це навіть зіграло певну позитивну роль, оскільки більше коштів принесли саме ці папери, а випуск з погашенням в грудні – де досі взагалі не було погашень – найбільший серед розміщених облігацій».

Але з іншого боку, за даними ПФТС, такий підхід подрібнює обсяги випусків і зменшує їхню ліквідність на ринку. І відповідно – інтерес до дрібних випусків з боку інвесторів. Що, своєю чергою, не може сприяти активності вторинного ринку і збільшення інтересу з боку іноземців.

На думку експертів, найбільше коштів бюджету знову принесли українські банки. А нерезиденти цього разу зайняли державі 10-15 відсотків від усіх залучень на аукціоні, тобто, від 2 до 3 млрд грн.

Нагадаємо, Міністерство фінансів України за підсумками останнього аукціону з розміщення облігацій внутрішньої державної позики заробило для вітчизняного бюджету приблизно 22 млрд гривень. Про це повідомляє пресслужба Мінфіну.

Також раніше ми написали про те, що Зеленський підписав Держбюджет на 2021 рік.

Читайте також
22 Травня 2024 року - 10:41
У Комітеті з питань економічного розвитку під керівництвом Голови Комітету...
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила