Облгази вимагають підняти ціну на транспортування газу

Поділитися:

Оператори газорозподільних мереж (облгази) вимагають підняти ціни на розподіл природного газу на 2022 рік на 61-443%. У Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) зазначили, що доцільність цих вимог ще не перевірялася регулятором і тарифи для них не затверджувались.

«‎У проектах розрахунків, які публікуються операторами газорозподільних мереж (облгазів) на своїх офіційних сайтах в жовтні цього року, пропонується зростання тарифів на розподіл природного газу на 2022 рік від 61% (ВАТ «Кіровоградгаз»‎) до 443% (АТ «Луганськгаз»). Оператори пояснюють такі проекти розрахунків здебільшого різким зростанням ринкової ціни природного газу. Проте, НКРЕКП затверджує небажані тарифи і не наміри окремих компаній, а виключно економічно обґрунтовані тарифи, які відповідають інтересам усіх учасників ринку природного газу»‎, — наголошується у повідомленні.

У НКРЕКП зазначили, що обґрунтованість наданих облгазами розрахунків має бути ретельно перевірена та додали, що тарифи на послуги розподілу природного газу на наступний рік затверджуються регулятором щорічно. Зокрема, у грудні попереднього року.

«Тож жодних рішень про затвердження таких тарифів на наступний рік не ухвалювалось. За оперативними узагальненими розрахунками, навіть гіпотетичне корегування тарифів на розподіл природного газу на 2022 рік в середньому по Україні не має перевищувати рамки інфляційних процесів», — додали у НКРЕКП.

Нагадаємо, Кабмін затвердив створення спеціальних рахунків для погашення боргів облгазів перед Оператором ГТС.

Також ми писали про те, що українського газу не вистачає для потреб населення.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу