«Нестача вугілля на ТЕС – це вже відповідальність теплових компаній перед державою» – експерт

Поділитися:

В Україні, через брак вугілля, можуть початися відключення електрики. Про це заявила Нацкомісія з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

НКРЕКП заявляє, що в країні може початися масове відключення теплових станцій через катастрофічно низькі запаси вугілля, які на них залишилися. Зупинка теплових станцій може загрожувати розбалансуванням всієї енергосистеми країни. Тому можливі аварійні відключення електрики.

«Ситуація з запасами вугілля на складах теплових електростанцій (ТЕС) залишається критичною. Щоденне скорочення запасів вугілля загрожує стабільній роботі енергоблоків ТЕС. Це може спровокувати виникнення системної аварії в об’єднаній енергосистемі України та введення в дію графіків аварійного припинення електропостачання споживачів», – повідомили в НКРЕКП.

Як повідомляє «Укренерго» в кінці січня запаси палива на складах ТЕС зменшилися в порівнянні з листопадом 2020 на 5,7 раза, пишуть в інформації НКРЕКП. Зараз на деяких електростанціях ситуація з вугіллям настільки критична, що вони ось-ось можуть зупинитися. Тоді масові відключення електрики в країні будуть неминучі.

Подробиці теми розповіла член Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг Ольга Бабій в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Не можна робити висновки на підставі лише певних фактів. Ми національний регулятор і зобов’язані брати до уваги всі фактори, які впливають на ті чи інші сегменти ринку. Якщо ми наразі будемо говорити про брак вугілля на теплових електростанціях, то це пряма відповідальність теплових електростанцій перед державою і перед Кабінетом міністрів України за невиконання прогнозованого балансу генерацій. Це досить висока відповідальність перед суспільством, вона знаходиться навіть за межею шантажу», – сказала експерт.

Вона заявила, що тут важливо зрозуміти те, що якщо ми не виробляємо теплову генерацію і теплову електроенергію на станціях, то ми все одно повинні її десь брати.

«Система повинна буде цей ресурс десь купувати. Наступним кроком для нас стала аварійна підтримка білоруської атомної електричної енергії. Тобто нині така поведінка теплових електростанцій без відповідних змін в прогнозований баланс вітчизняного «Енергоатому». Хоча ми могли б ввести свої блоки, які перебували в ремонті. Це призвело до того, що діяльність станцій працює на користь імпорту електроенергії. Тому це питання має більш глибинний характер і потребує ширшого розгляду», – заявила член НКРЕКП.

Фахівця уточнила, що наразі відомство вже здійснює перевірку «Енергоатому», яка повинна завершитися наступного тижня.

«Тоді й будуть оголошені всі комплексні рішення з даного питання. Зокрема і щодо того, в чому саме полягає основна проблема в контексті розрахунку енергетичного балансу України. Це комплексне питання, яке не стосується виключно проблем з вугіллям. Думаю, що протягом найближчих 2-3 тижнів ми вже опублікуємо свої висновки. В даному кейсі всі вони будуть зроблені на підставі детального дослідження реальної проблематики», – сказала Ольга Бабій.

Також нещодавно відомство зобов’язало генеруючі компанії, які входять до складу генерально інтегрованої структури, продавати споживачам за двосторонніми договорами до 50% від місячного обсягу виробництва електроенергії.

«Ринок це простий майданчик, де є свій попит і пропозицію. Наразі ми не розуміємо, який реальний попит існує на ринку. З огляду на концентрацію певних сегментів ринку НКРЕКП проаналізувала ситуація і визначила такі умови в рамках моніторингу рівня продажів компаній своїм афілійованим суб’єктам. Зараз у нас є дві таких групи – це ДТЕК і «Донбасенерго». Ми побачили, що 75% виробленої ними електроенергії продається за двосторонніми домовленостями їх афілійованим компаніям, а це вже значно спотворює сам ринок електроенергії», – пояснила експерт.

Нагадаємо, що внаслідок повного розвантаження Запорізької теплоелектростанції (ТЕС) після аварії 3 лютого в об’єднаній енергосистемі (ОЕС) України з’явився дефіцит потужності в 750 МВт. Про це повідомили в «Укренерго».

Як відзначили в «Укренерго», дефіцит компенсували власною українською генерацією, без залучення аварійної допомоги інших держав. Також в «Укренерго» повідомили, що всі лінії магістральної мережі та підстанції НЕК «Укренерго» в Запорізькому енерговузла залишалися в роботі без будь-яких відключень.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу