Названо галузі, які зазнають збитків через ціни на газ

Поділитися:

Через високу ціну на газ українські тепличні господарства не витримують конкуренції з іноземними. Президент Української спілки промисловців та підприємців, глава Національної тристоронньої соціально-економічної ради заявив, що вже кілька виробників змушені були припинити вирощування овочів у закритому ґрунті. Також він додав, що цьогоріч вже закрилося п’ять цукрових заводів.

«‎Доля енергоресурсів у собівартості продукції тепличних комбінатів становить 50-60%. Тому через подорожчання газу ціна українського тепличного овочу стала критично неконкурентною порівняно з імпортною продукцією, що постачається виробниками з Туреччини, Білорусі чи Нідерландів, де держава компенсує виробникам частина вартості енергоносіїв, тому вже закрилися деякі з комбінатів, у тому числі один з найбільших у Європі, що знаходиться під Києвом»‎, — зазначив він.

За словами експерта, потрібно негайно втрутитись в ситуацію, в іншому випадку за нинішню зиму Україна може втратити цілу тепличну галузь, оскільки консервація тепличних конструкцій технологічно неможлива.

Крім того занепокоєні і виробники цукру. На тлі зростання цін на блакитне паливо, частина підприємств не зможе організувати виробництво.

Нагадаємо, Минулого тижня ціна газу оновила свій рекорд. Так, вартість блакитного палива наблизилась до 2200 доларів за тисячу кубометрів. Однак, станом на понеділок, 27 грудня, у ході торгів вартість газу на європейському ринку знизилась.

Загалом експерти прогнозують високий рівень цін на газ на європейському ринку протягом усього опалювального сезону. І лише з квітня 2022 року вартість природного газу може дещо знизитися.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу