Нацбанк – проти обмеження ставки міжбанківської комісії

Поділитися:

Національний банк офіційно розкритикував законопроект №4364, яким депутати зокрема хочуть встановити граничний розмір міжбанківської комісії – це може нашкодити споживачам і змусить банки згортати програми лояльності.

Фахівці НБУ впевнені, що розмір ставки інтерчейндж (міжбанківської комісії) повинен регулюватися виключно ринковими методами. У той же час, до другого читання в законопроект хочуть внести зміни, якими встановлюється граничне значення цієї ставки.

При цьому автори заяви наголошують на необхідності збереження виключно ринкових підходів до регулювання комісії інтерчейндж, “адже це дає можливість фінансової індустрії забезпечувати подальше зростання безготівкових платежів, скорочення частки тіньової економіки та збільшення надходжень до державного бюджету в результаті цифровізації платежів”.

Нагадаємо, що згідно з даними сайту НБУ, Національний банк України за тиждень з 15 по 19 березня викупив на міжбанківському валютному ринку $ 30,5 млн. Відомо, що вся сума була куплена регулятором в ході інтервенцій за єдиним курсом. При цьому Нацбанк валюту на минулому тижні не продавав.

Раніше повідомлялося, що в Національному банку України оприлюднили інформацію про зовнішню заборгованість українських підприємств. За цими даними, загальний борг приватного сектора в кінці четвертого кварталу минулого року склав 44 млрд 459 млн доларів, не рахуючи єврооблігації і кредити, надані під гарантію уряду.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу