Накопичувальні пенсії можуть стати фінансовою пірамідою

Поділитися:

У Міністерстві соціальної політики ініціювали ідею впровадити в пенсійну систему України так звану накопичувальну систему, яка може стати для українців аналогом фінансової піраміди. Про це повідомляє експерт з соціальних реформ Андрій Павловський.

Відзначимо, що сама ідея нового законопроекту полягає в тому, щоб держава вилучала додаткову частину грошей з зарплат тих громадян, які в майбутньому хочуть отримати додаткову надбавку до пенсій.

Таким чином, за рахунок підвищеного збору єдиного соціального внеску, буде проводиться накопичення грошей, які українці в перспективі повинні будуть отримати тоді, коли вийдуть на пенсію, навіть якщо це буде через 15-20 років.

Поки що такий варіант держава пропонує для працевлаштованих людей, що молодші від 35 років. Однак головне питання полягає в тому, що не можна передбачити майбутні коливання валюти, які можуть фіксуватися на міжбанку через такий довгий час. Іншими словами, якщо вкладники зараз можуть віддати гроші по одному курсу долара, то через 20 років – все може кардинально змінитися.

Більш того, як прокоментував експерт, поки що міжнародні партнери України не дуже позитивно дивляться на таку реформу. Зокрема, в Міжнародному валютному фонді зазначили, що не можна приймати такого роду рішення в ситуації, коли країна все ще нестабільна і знаходиться на етапі подолання економічної кризи.

Якщо високий рівень інфляції в країні, то ця накопичувальна система перетвориться просто в одну велику фінансову піраміду. Ми вже переживали ці трасти, піраміди”, – заявив Павловський.

Як повідомлялося раніше, в Україні можуть ще більше подорожчати сигарети. До 2024 року уряд планує підняти ціни за пачка мінімум до 100 гривень.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу