«Нафтогаз» скаржиться в ЄС на «Газпром»

Поділитися:

У «Нафтогазі України» заявляють, що чекають реакції від Європейської комісії на дії російської компанії «Газпром». Там розповіли, що була відіслана скарга на газового монополіста РФ через зловживання своїм домінуючим становищем на газовому ринку ЄС – клопотання подали в Генеральний директорат з конкуренції, уточнює пресслужба НАК.

Як наголосив очільник «Нафтогазу» Юрій Вітренко, «Газпром» різко скороти продаж російського блакитного палива на європейському спотовому ринку, попри існуючий попит, при цьому обмежує можливості інших компаній постачати додаткові обсяги газу у ЄС та конкурувати з «Газпромом». Він навмисно відмовляється від належного заповнення газом європейських сховищ.

Посадовець переконаний, що саме це є причиною газової кризи та рекордного здорожчання газу у Європі.

«Дії Газпрому є антиконкурентними і спричинили значні негативні наслідки для всіх європейських споживачів. Нафтогаз як один із найбільших покупців газу в Європі також зазнає збитків через ці зловживання. Відтак ми просимо Європейську комісію належним чином відреагувати на порушення», — зауважив Вітренко.

Ще без причин російська компанія раптово припинила продавати газ через власну електронну платформу, додав він.

«Маючи достатні обсяги газу та можливість використання вільних транзитних потужностей української ГТС, Газпром відмовився від постачання великих обсягів до ЄС. Крім того, Газпром продовжує блокувати експорт приватного підприємства, що видобувається в Росії, а також блокує транзит газу з країн Центральної Азії до Європи», — йдеться в повідомленні.

Тому «Нафтогаз» просить Єврокомісію вжити комплекс негайних забезпечувальних заходів. У тому числі – зобов’язати «Газпром» виставити на продаж через електронну платформу значні обсяги палива для постачання на українсько-російському кордоні або принаймні на кордоні України та європейських країн.

Раніше ми повідомляли, що у «Нафтогазі» заявили, що не бачать альтернативи російському газу.

Також ми писали, що «Газпром» продовжує скорочувати транзит газу через Україну.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу