«На IT-компанії, які стають резидентами режиму «‎Дія.City»‎, будуть розповсюджуватися певні податкові відмінності»‎ — експерт

Поділитися:

Верховна Рада ухвалила законопроект «‎Про внесення змін до Податкового кодексу щодо стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні»‎, що регулює податкові умови спеціального правового режиму «‎Дія.City»‎.

За відповідний документ проголосувало 285 народних депутатів.

Документом передбачено запровадження особливого режиму оподаткування суб’єктів ІТ-індустрії, спеціальної моделі оподаткування доходів працівників ІТ-індустрії та можливості обрання контрактної форми трудового договору при оформленні трудових відносин в ІТ-компаніях. У законопроекті зазначено критерії, за якими IT-компанії зможуть отримати резидентство «‎Дія.City».

Так, резидентом «‎Дія.City» може бути юридична особа, зареєстрована в установленому законодавством України порядку, незалежно від його місцезнаходження та місця провадження господарської діяльності, яка одночасно відповідає наступним вимогам:

  • здійснює виключно види діяльності ІТ-індустрії;
  • середньомісячна зарплата працівників компанії становить 1200 євро;
  • середньооблікова чисельність її працівників та гіг-фахівців (у разі залучення) за підсумками
  • кожного календарного місяця становить не менше 9 осіб;
  • сума її кваліфікованого доходу, отриманого за перші три місяці набуття статусу резидента «‎Дія.City», становить не менше 90% від суми її загального доходу за цей період, а сума її кваліфікованого доходу, отриманого за кожен календарний рік перебування у статусі резидента «‎Дія.City» становить не менше 90% від суми її загального доходу за той же період (за наявності загального доходу).

Подробиці теми розповів народний депутат та член Комітету з цифрової трансформації Ігор Васильєв в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«IT-компанії, які стають резидентами даного режиму «‎Дія.City» на них будуть розповсюджуватися в тому числі і певні податкові відмінності від інших корпорацій або компаній, які діють на території України»‎, — зазначив експерт.

Згідно з законом, резиденти «‎Дія.City» можуть обирати, який корпоративний податок сплачувати. Йдеться про податок на виведений капітал у розмірі 9%, або податок на прибуток — 18%. За словами експерта, якщо компанія сплачує податок на виведений капітал, то вона, фактично, може не сплачувати податків.

«Податок на прибуток, він нічим не буде відрізнятись від інших компаній. Єдине, що додається — це опція, така можливість сплачувати податок на виведений капітал. Якщо компанія сплачує даний податок, то вона може фактично взагалі податків не сплачувати з цього класу, оскільки будуть постійно реінвестувати свій прибуток в рощзвиток компаній, і це буде можливість взагалі не сплачувати податків в даному напрямку»‎, — пояснив експерт.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу